HomeBoganmeldelser Stemmer der dræber af David Garmark

Stemmer der dræber af David Garmark

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

Det endelige opgør

David Garmark debuterede i 2015 med Drengen, der aldrig kom hjem. Han har siden fået udgivet noveller hos Kandor og i 2016 udkom første bind i hans trilogi om Ditlev Martins. Andet bind udkom i 2017 og i 2018 fik vi så afslutningen på den hæsblæsende trilogi.

Udover sine egne bøger har David sammen med sin bror skrevet Rakelsminde og Love City.

Handlingen

Ditlev Martins forsøger endnu en gang at leve et stille og roligt liv. Han er flyttet tilbage til Danmark, og arbejder som stilladsarbejder – og det passer ham helt fint. Men en dag modtager han et mystisk brev med en latinsk tekst. Umiddelbart tænker han ikke videre over det, men så overraskes han af endnu et brev – denne gang med et mystisk symbol.

Ditlev er ikke den eneste der kæmper med sin fortid, for Dina bliver også konfronteret med tidligere tiders hændelser. Hendes eksmand har søgt om forældremyndigheden over deres datter, men Dina har meget stærke grunde til at kæmpe imod dette.

Kommissær Rosseau er endeligt kommet til Danmark og skal nyde en skøn ferie. Og hurtigt møder han endda en dejlig dansk dame – men mødet udvikler sig til noget han slet ikke havde forudset.

Inden Ditlev når at diskutere de mystiske breve med konspirationsekspert Jon-Erik, får han besked om at hans tidligere forlovede er forsvundet i Venedig. Det virker som om hele verden har sat sig for at hive Ditlev tilbage til sit tidligere jeg.

Det mystiske symbol viser sig at henvise til tyskernes tidlige arbejde med etnicitet. Et arbejde, der medførte bestialske forsøg under 2. verdenskrig. Men hvad har det med nutidens Danmark at gøre?

Ditlev må indse, at nogen ikke kun er ude efter ham men også alle mennesker omkring ham. Der er ingen anden udvej: Ditlev må konfrontere en person fra sin fortid i det der skal blive det endelige opgør.

Bedømmelsen

Så er det vist endegyldigt slået fast, at David Garmark har en imponerende evne til at kombinere fakta og fiktion. Der sker på en måde, der både fastholder læseren hele vejen gennem bogen, men også efterlader dem med lysten til at lære mere.

Siden Ditlev i første bind blev smidt ud i den eksistentielle krise som hukommelsestabet var, har vi fulgt ham i forsøget på at skabe sig en ny identitet. En mand, der under sit arbejde for Konsortiet var i stand til at løse alle opgaver, men som kæmper med at finde sin plads i et helt almindeligt liv. Og hans kamp er smukt behandlet gennem bøgerne på en måde som alle kan forholde sig til.

David udviser evne for at skrive i et billedskabende sprog, så man til tider føler sig hensat til en film. Actiondelen findes denne gang specielt i slutningen af bogen, og minder om en amerikansk thriller. Det er en flot afslutning på trilogien, og en flot forbindelse mellem fortidens og nutidens rædsler. Spændende, velskrevet og medrivende – uden tvivl mit favoritbind i trilogien.

Forfatter: David Garmark

Udgivet: 2018
Forlag: Turbine
Sidetal: 365

Leave a Reply