HomeBoganmeldelser Tatovøren fra Auschwitz af Heather Morris

Tatovøren fra Auschwitz af Heather Morris

Comments : 2 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , ,

Skræmmende, men livsbekræftende historisk fiktion

Lale Solokov levede det meste at livet med en grusom hemmelighed. En hemmelighed, der gjorde ham hadet under 2. verdenskrig, og som han skjulte af frygt for at blive betragtet som nazi-kollaboratør. Det tog 3 år for journalisten Heather Morris at vinde hans tillid og endeligt få historien frem i lyset. En historie om en af 2. verdenskrigs mest kendte symboler, om overlevelse og frygt – men mest af alt en historie om kærlighed.

Der er i tidens løb skrevet mange bøger om Holocaust og de grusomme ting, der foregik i de nazistiske koncentrationslejre. Der vil sikkert blive skrevet mange flere, men Tatovøren fra Auschwitz viser en anden side af historien. Dette er ikke en historie om Holocaust og koncentrationslejrene, men mere én mands historie. En historie der stadig, så mange år efter, at præget af karakterernes skyldfølelse.

Lale

Lale. Kilde: ABC.net.au

Handlingen

I 1939 erklærede Slovakiet sig selvstændigt og undgik dermed den besættelse resten af Tjekkoslovakiet blev ramt af. Slovakiet blev i stedet en tysk lydstat, og det var vigtigt at opretholde gode relationer med Tyskland. Tyskerne skulle brugere arbejdere, og alle slovakiske familier skulle derfor sende et medlem over 18 år til arbejdsstyrken.

Fra familien Solokov var det den unge Lale der tog afsted til Prag, i håbet om at hans offer ville redde resten af hans familie. Men hurtigt befinder han sig på en transport mod Auschwitz, hvor hverken pænt tøj eller penge kan redde ham. Men han er en af de “heldige”. Han får et job som tatovør, hvilket giver ham ekstra fordele som mere mad og bevægelsesfrihed. Til gengæld må han leve med mistroen og hadet fra de andre fanger.

En dag kommer en ny transport med fanger, herunder den unge Gita. Lale forelsker sig straks i den skræmte pige med de brune øje, og sværger at han vil overleve i lejren og gifte sig med hende. Da han nu har fået endnu en grund til at overleve, beslutter han at anvende sin privilegerede position til at hjælpe andre. Gennem held, forstand og kærlighed lykkedes det Lale at bytte gevinster fra “Canada”* til mad, medicin og andre varer han kan bruge til bestikkelse. Selv da den berygtede læge Joseph Mengele ankommer til lejren, fortsætter Lale  sin kamp med indre styrke og værdighed.

Han er realist, men også optimist – og mest af alt er han villig til at kæmpe for fremtiden med Gita.

Lale

Bedømmelsen

Tatovøren fra Auschwitz er en af de bøger der bliver hængende i læserens underbevidsthed lang tid fremover.  Bogen behandler grusomme emner og en mørk tid i europæisk historie, men er først og fremmest en fortælling om indre styrke, medfølelse og aldrig at give op. I de mørkeste tider vil der altid være lys – og Lale Solokov var et af disse lys.

Karakterbeskrivelserne er levende og personerne fremstår flerdimensionelle og realistiske. Som læser drages man hurtigt ind i historien og kæmper side om side med Lale. Det er en følelsesladet rejse, men også et bevis på medmenneskelighed, styrke og værdighed. At være den navngivne person, der var ansvarligt for brændemærkningen af lidelsesfæller og dermed udslettelsen af dem som menneskelige væsener, må have været en kæmpe byrde for Lale.

Historien er grusom og til tider ufattelig, men alligevel bringer den et smil frem hos læseren. Dette skyldes især den måde Heather Morris har portrætteret Lale og Gitas kamp på. Hun har skrevet en historie som Lale kan være stolt af, og hun har gjort det på en måde der inspirerer til ærefrygt.

Lale

 

Forfatter: Heather Morris

Udgivet: 2019
Sidetal: 260

 

* Canada

Når nye fanger ankom til lejren, blev alle ejendele frataget dem og sendt til sorteringshuset. Da landet Canada for fangerne fremstod som et land med overflod, blev sorteringsbygningen hurtigt omdøbt til Canada. De fanger der arbejdede i Canada kunne være heldige at finde ekstra mad, tøj eller smykker – men det var med livet som indsats, hvis de prøvede at stjæle noget.

2s COMMENTS

2 thoughts

Leave a Reply