HomeBoganmeldelser To liv af Estrid Dyekjær

To liv af Estrid Dyekjær

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , ,

Det, der ikke kan ændres, må bæres

To liv er Estrid Dyekjærs debutroman, men hun har tidligere udgivet både essays og noveller. Derudover har hun arbejdet med tekster i danske og internationale virksomheder.

Handlingen

Da Kirsten i 1954 kommer ”i uføre”, er det kun et muligt valg. Familiens ære skal opretholdes, og Kirsten forfører derfor barndomskammeraten Johannes, for derefter at bilde ham ind at hun er gravid med hans barn. Johannes er som udgangspunkt godt tilfreds. Han er introvert og familien havde aldrig forventet at se ham gift. Men kan man bygge et ægteskab på en løgn?

Kirsten er tynget af skyld over sit bedrag, mens Johannes er tynget af, at han måske har ødelagt Kirstens mulighed for at få en uddannelse. Derfor er de begge villige til at gøre store ofre for at få ægteskabet til at fungere, og måske er det netop dette fundament der sikrer, at tingene går fremad?

Som både det danske samfund og deres ægteskab gennemgår de udviklende faser, ender de oprindelige løgne med at fylde mindre og mindre. Som mennesker og som ægtepar begynder både Kirsten og Johannes at finde deres fodfæste. I denne proces opstår en forbindelse baseret på tillid, plads og ja – kærlighed.

Bedømmelsen

To liv er en tankevækkende fortælling, der med sit smukke sprog og relevante tematikker formår at ruske op i sine læsere. Sproget flyder fra første side, og tager læseren med på en rejser gennem tid og skæbner.

En af bogens helt store forcer er det fantastiske persongalleri. Det er alsidigt og velskrevet, og formår flere gange at ryste læserne i deres fordomme. Gennem bogen føjes løbende flere facetter til karaktererne, hvorfor man ruskes ud af sin oprindelige bedømmelse.

De historiske rammer er godt ridset op, og geografisk kommer vi godt omkring i det danske rige. At Johannes vælger at forlade familien for at tage arbejde i Grønland – og dermed ofre sig selv for familiens bedste – kan for mange nutidige læsere måske virke uforståeligt. For mig personligt ramte det en velkendt nerve, da jeg selv er vokset op med en far der boede og arbejde i bl.a. Algeriet og Grønland.

Selvom samfundets historiske udvikling ikke er bogens hovedfokus, så er det alligevel lykkedes Estrid at tage tidens tendenser med i handlingen. Traditioner og forventninger indflettes naturligt, ligesom oprøret mod samfundets tidligere så faste rammer inddrages.

Selvom man i 2020 måske ikke på samme måde er underlagt lokalsamfundets dom, nødvendigheder og omstændigheder, så er der stadig meget læring at finde i bogen. På den måde vil den fremstå evigt relevant, når den på sin rørende og smukke måde behandler hemmeligheder, svigt og løgne.

Forfatter: Estrid Dyekjær

Udgivet: 2019
Forlag: Byens Forlag
Sidetal: 257

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply