HomeBoganmeldelser Tvunget til tavshed af Linda Castillo

Tvunget til tavshed af Linda Castillo

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , ,

Tvunget til tavshed

Linda Castillo har udgivet bøger i 30 lande og er mest kendt for sin fascinerende serie om politichef og tidligere Amish Kate Burkholder. Jeg har tidligere anmeldt nogle af bøgerne i serien, bl.a. På afveje og I al hemmelighed, men nu har jeg fået mulighed for at læse, hvordan det hele startede.

Handlingen

Sneen og kulden har indhyldet den lille by Painter’s Mill i en tyst og ildevarslende stilhed. Byen blev for 16 år siden rystet af en række meget brutale mord, og er aldrig helt blevet den samme igen. Dengang boede den unge Kate Burkholder i byen som en del af Amish samfundet, men hun passede aldrig rigtigt ind.

Nu er Kate tilbage i Painter’s Mill, da byen har brug for en ny politichef. Man mener at hun må være den perfekte kandidat, da hun kender både Amish samfundet og det ”engelske” samfund. Kate er helt afklaret med sin fortid – indtil et lig findes på en snedækket mark. Liget af en ung kvinde er stærkt mishandlet, og for Kate vækker det straks minder om ”Slagteren”, der huserede 16 år tidligere.

Men ”Slagteren” er død. Det er Kate helt sikker på – for hvis han ikke er død, så har hun og andre begået en grusom fejl. Men hvordan kan det så være, at det nye lig er mærket på præcis samme måde som de tidligere ofre? Da mordene fortsætter, begynder byen at sætte spørgsmålstegn ved Kates formåen – kan hun løfte den tunge opgave?

Kate har dog en mistanke – men for at forfølge dette spor, kan det blive nødvendigt for hende at offentliggøre en stor hemmelighed. En hemmelighed, der kan ødelægge hende og samtidigt forråde hendes familie.

Nogle hemmeligheder er for frygtelige at afsløre …
Nogle forbrydelser er for farlige at opklare …

Bedømmelsen

Tvunget til tavshed er en fin debut og en god introduktion til Kate Burkholder. Kate er en meget fascinerende karakter, der er præget af både Amish opvæksten og livet i det omgivende samfund. Hun er beskrevet som en kompleks person med stor bagage, og hun indeholder på samme tid styrke og sårbarhed.

En anden kompleks karakter er John Tomasetti fra Ohio BCI (Bureau of Criminal Investigation). Egentlig bliver han hentet ind for at hjælpe Kate med sagen, men han har mindst ligeså meget bagage med som hende. Det fungerer okay med ham som sideperson, selvom hans betydning for historien ikke er den største.

Handlingen starter måske lidt stille, men snart skrues der op for tempoet. Linda Castillo viser en god evne til at smide godbidder løbende ud til læserne uden at bogen derfor trækkes i langdrag. Plottet holder, og politiarbejdet er godt beskrevet. Der er dog enkelte steder hvor lidt utroværdige sammenfald fører efterforskerne på rette spor.

Bogens miljø er en spændende kontrast mellem det rolige samfund og så de brutale mord. Spændingerne mellem den noget afskårne Amish kultur og den moderne amerikanske kultur giver bogen en helt særlig dynamik. Linda Castillo er desuden eminent til at holde balancen mellem krimidelen og karakterernes personlige liv, selvom jeg gerne havde set et lidt større indblik i morderens bevæggrunde.

Alt i alt en glimrende debut, der dog kunne have brugt mere fokus på hovedpersonernes udvikling – men det kommer i de næste bøger.

Kate

Forfatter: Linda Castillo

Udgivet: 2009
Forlag: Hr. Ferdinand (en del af Politikens Forlag)
Sidetal: 442

Leave a Reply