HomeBoganmeldelser Ulv blandt ulve af Palle Schmidt

Ulv blandt ulve af Palle Schmidt

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

En flot opfølger

Ulv blandt ulve er andet bind i Palle Schmidts serie om Hauge. Manden med den barske fortid og den indbyggede retfærdighedssans – der mere end én gang har bragt ham i problemer. Første bind, De efterladte, udkom i 2018.

Handlingen

Hauge er vant til at sidde i fængsel – men det er første gang han rent faktisk har noget at komme ud til. Han kæmper med denne ukendte længsel efter kæresten Kristine og hendes barn. Om det er det, der får ham til at involvere sig i sagen om en anden fanges selvmord vides ikke – men involvere sig, det gør han.

Hauge ser nemlig den omtalte fange, da han selv ryger i isolation – og der er straks små detaljer, der fanger hans opmærksomhed. Måske kan Hauge bruge sagen til at få nedsat sin egen straf? Men kun hvis han bryder en af fængslets vigtigste regler: man taler og samarbejder ikke med personalet!

I et miljø, hvor det er en dyd at tie stille, er det dog svært for Hauge at finde spor i sagen. Han lader sig flytte til den døde fanges afdeling, men hurtigt bevises det at det i fængslet er sundest at holde sig fra andres sager.

Måske bliver han nødt til at søge hjælp hos rockerbossen Bjarke – der måske stadig bebrejder Hauge for sin nevøs død. Samtidigt presses Hauge af minder om tiden sammen med Kristine og hans ønske om at være en helt anden mand. Men pludseligt tager sagen fart – men har Hauge rodet op i noget, der er langt større end han havde forventet – og vil han slippe fra det med livet i behold?

Bedømmelsen

Palle Schmidt har med Ulv blandt ulve skrevet en meget flot efterfølger til De efterladte. Med den lukkede og måske sagnomspundne fængselsverden som ramme for både sagen og opklaringen, har han forfattet en medrivende og interessant bog. Bogens tone og stemning fremstår realistisk hård og rå, og Palle formår på flotteste vis at indfange essensen af det brutale miljø. Fra forskelligheden blandt de indsatte over de interne hierarkier til indespærringen fremstår meget realistisk.

Hauge er en helt speciel hovedperson, bl.a. fordi han er så forskellig fra krimigenrens ellers klassiske betjent eller detektiv. Og i dette andet bind tilføjes der lidt flere facetter til ham, for pludseligt har han fået noget at leve for udenfor fængslet. Og det splitter ham, for han er ikke vant til at skulle tage hensyn til andre end sig selv og er ikke vant til de følelser det har vækket i ham.

Sprogligt er bogen skåret skarpt til, så der er ikke mange overflødige ord i krimien. Dermed har jeg også afsløret, at Palles bøger ikke er den slags der overlader meget tid til fordybelse i karakterernes inderste tanker og bevægsmønstre – det er effektivt, kontant og lige på.

Spændingsniveauet holder hele vejen igennem og bogen er letlæselig. Læserne holdes hele tiden fast af tempoet og de små spor. Bogen indeholder et tvist af nordic noir, uden at den dog på nogen måde begrænser sig til kun denne betegnelse. En glimrende og anbefalelsesværdig bog, hvor allerede coveret sætter læseren i den rette stemning.

Forfatter: Palle Schmidt

Udgivet: 2020
Forlag: Avanti
Sidetal: 282

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply