HomeBoganmeldelser X måder at dø på af Stefan Ahnhem

X måder at dø på af Stefan Ahnhem

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , ,

Terningerne er kastet

X måder at dø er femte bind i Stefan Ahnhems serie om efterforsker Fabian Risk.

Stefan Ahnhem blev født i 1966 i Stockholm og debuterede som forfatter i 2014 med første bog i serien, Offer uden ansigt. Siden 1990’erne har Ahnhem arbejdet som manusforfatter for film og tv, og har bl.a. skrevet manuskript til tv-serien Wallander og Irene Huss.

Handlingen

Helsingborg politi og Fabien Risk har fået styr på nogle efterforskninger – og så måske alligevel ikke. Der er noget der nager Fabian, og han ser et mønster hvor andre ikke gør. Er det overhovedet de rigtige gerningsmænd de har fået anholdt?

Ingen klar fællesnævner, intet tydeligt motiv – men der er én vigtig ting de ikke ved: De ved ikke, at der er en mand derude, der lader terningerne bestemme. Alt gerningsmanden ved er, at en mand skal dø. Hvem offeret er, ved ikke engang gerningsmanden. Ikke endnu i hvert fald – ikke før han har kastet terningerne.

En jagt på en hensynsløs morder er ikke det eneste Fabian er optaget af. Han forsøger stadig at redde forholdet til sin kone, men skal også tage sig af sønnen, der er blevet del af en dansk efterforskning. Hans datter er aldrig blevet helt sig selv efter skudepisoden, og Fabian har derudover en mistanke til en af sine kolleger.

Fabians private efterforskninger begynder at vise en skræmmende sammenhæng, og Fabians mistanke efter en kollegas selvmord består. Og hvad er det med den danske betjent, Dunja – hvordan passer hun ind i billedet?

Da morderen stævner ud på Øresund med en sværd på ryggen, er politiet på sporet af ham. Det bliver en intensiv jagt og at den bringer dem ind på dansk farvand får stor betydning senere. Men der er ingen vej tilbage, og konfrontationen er uundgåelig.

Bedømmelsen

X måder at dø på er kendetegnet ved det fantastiske drive man er kommet til at forvente at Stefan Ahnhem. Der er absolut tale om en værdig fortsættelse, men desværre indeholder bogen også et af de problemer der er set tidligere: Stefan forsøger til tider at dække for mange ting på samme tid. Mange af de beskrevne historier har dybde nok til at kunne fylde deres helt egen bog.

Stefan bygger dog på glimrende vis videre på sin velskabte krimiscene og der er ingen tvivl om, at han til fulde mestrer den dramaturgiske del af et forfatterskab. Hans opbygning af stemningen og spændingsniveauet er imponerende, og at læse bogen er næsten som at se en gyserfilm.

Persongalleriet er alsidigt, og byder på mange stærke karakterer. Stefan mestrer de vellykkede skift mellem fortællerstemmerne, og han gør det i et levende og effektivt sprog. At bogen ikke kun fokuserer på jagten efter gerningsmanden, men fletter trådene ind i karakterernes privatliv, giver læsningen en dybere kompleksitet og tilføjer en ekstra dimension af spænding.

Stefan formår at lege med sine læsere, specielt med sin fantasi hvad angår nye makabre måder at aflive folk på. Og med en original og troværdig grundidé, så er det altså en skam at troværdigheden ikke holder gennem bogen. Gerningsmændene udviser næsten overnaturlige evner, og det går ofte over grænsen. Og selvom troværdighed ikke altid er et must i en god krimi, så er det nu alligevel lidt for meget.

X måder at dø er til dig, der elsker spænding, tempo og originale karakterer.

X måder at dø

Forfatter: Stefan Ahnhem

Udgivet: 2020
Sidetal: 414

Leave a Reply