HomeBoganmeldelser 1793 af Niklas Natt och Dag

1793 af Niklas Natt och Dag

Comments : 2 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , ,

En by i fordærv

1793 er første bind i Niklas Natt och Dags prisbelønnede Bellman trilogi, der tegner et mørkt og medrivende portræt af Stockholm i 1700-tallet. Serien har indbragt ham flere priser, herunder debutantprisen fra Det Svenske Krimiakademi. I foråret 2020 modtog Niklas Natt och Dag Stockholms hæderspris for litteratur.

Niklas Natt och Dag tilhører Sveriges ældste adelsfamilie, der har eget våbenskjold og kan spores tilbage til 1280 – deraf hans usædvanlige efternavn og ikke mindst særlige forhold til svensk historie.

Forlagets beskrivelse:

1793 er skrevet af Niklas Natt och Dag, og den foregår i Stockholm i 1793. Byen er efter kong Gustav III’s død i kaos, og der er ikke længere nogen, som stoler på hinanden. Et skamferet lig bliver pludselig fundet i en sø på Södermalm, og det er op til den tidligere anklager Cecil Winge at finde ud af, hvad der er sket.

Han får hjælp af den enarmede soldat Mickel Cardell, og sammen bliver de viklet ind i mørke og uventede intriger. Parret har dog ikke lang tid til at løse gåden, da Cecil Winge har tuberkulose.

Niklas Natt och Dag har med 1793 skrevet en medrivende og barsk thriller.

Bedømmelsen:

1793 er ikke en smuk bog. Den er dyster og snavset, og der er ikke meget håb at finde blandt de mange sider. Til gengæld finder du en roman, hvor både miljø- og personbeskrivelserne står knivskarpt. Det er imponerende hvordan Niklas har skabt den helt perfekte stemning, og virkeligt formået at henstille læserne i tidens Stockholm, med den barske elendighed, fordærvet og kaos efter Kong Gustavs III’s død.

Plottet er indviklet og meget absorberende. Vi oplever flere interessante karakterstudier, og karakterernes individuelle historier er interessante og giver et godt grundlag til at forstå deres motivation. Der er tale om en broget flok, og Niklas forstår at fange essensen af det at være menneske.

En af de ting der virkeligt hævede fortællingen for mig, var udviklingen af Winge og Cardells tætte forhold. Det ulige par medbringer hver især et mangfoldigt sæt færdigheder og erfaringer til efterforskningen. Generelt var karaktererne grundigt gennemarbejdede, og man kunne ikke lade være med at have ondt af Anna Stina og Dragon, der måtte igennem så mange frygtlige ting.

Sproget er meget detaljeret, og det kan nogle gange medføre en smule langsom læsning. Dog var sproget hele vejen igennem bogen levende, og fremstod meget tidstypisk. Det var også vellykket, hvordan bogen var opdelt i forskellige dele, og at disse først samledes til sidst.

Der skal dog lyde en lille advarsel: denne bog er absolut ikke for sarte sjæle. Der var adskillige lejligheder hvor fortællingen er meget svær at læse, grundet niveauet af umenneskelighed og grufulde rædsler. Bogen udpensler meget grafisk brutale scener, og det skal man som læser være forberedt på.

En imponerende roman, der byder på alt det der fastholder en læser.

1793

 

Forfatter: Niklas Natt och Dag

Oversætter: Christina Westenholz Bojlén
Udgivet: 2021
Forlag: Gutkind
Sidetal: 494

2s COMMENTS

2 thoughts

Leave a Reply