HomeBoganmeldelser Alle kongens mænd af Elina Backman (Saana Havas #1)

Alle kongens mænd af Elina Backman (Saana Havas #1)

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , ,

De graver i en verden, hvor mørket hersker

Alle kongens mænd er skrevet af Elina Backman og er hendes debut. Det er første del af en planlagt serie.

Forlagets beskrivelse:

Da Saana Havas bliver fyret fra jobbet som tabloidjournalist, beslutter hun sig for at tilbringe sommeren hos sin moster i Hartola for at lade op og finde ud af, hvad hun skal med sit liv. Men da hun finder ud af, at en ung pige 30 år tidligere blev fundet død i den lille by, begynder hun at grave i sagen. Det er dog ikke alle i landsbyen, der synes, at hun skal vække den gamle sag til live.

Samtidig er efterforskeren Jan Leino i gang med at efterforske et særpræget drab i Helsinki, hvor et lig er blevet fundet med nogen iøjnefaldende brændemærker. Snart efter dukker endnu et lig op med tilsvarende brændemærker, og det virker, som om der er en seriemorder på spil i Finlands hovedstad, Helsinki.

Da Saana og Jan bliver sat op på en blind date, begynder de at tale om sagerne, de hver især efterforsker. Er der mon en sammenhæng mellem den 30 år gamle sag og de nye mord?

Bedømmelsen:

Alle kongens mænd er en virkeligt imponerende debut. Her får du en yderst stemningsfuld historie om kriminalitet, der kontrastfyldt både finder sted i den anonyme storby Helsinki, og den lille ”alle kender alle” Hartola. Begge steder er atmosfæren og omgivelserne meget velbeskrevne og levende.

Plottet er fantastisk udtænkt, og drives frem af både flashbacks til Helenas historie i 1989 og hvordan de (tilfældige) karakterer efterhånden alle er knyttet til historien i større eller mindre grad. Selve strukturen er fængslende, og de mange puslespilsbrikker samles på smukkeste vis.

Bogen er i høj grad karakterdrevet. Saana, Jan, Heidi og den Helena indtager naturligt de store roller, men karakterne i deres omkreds skal man nu ikke undervurdere. De er veludviklede, og der er plads til at gå i dybden med dem. De fremstår menneskelige på en god måde, og er typer man gerne vil følge i kommende bøger.

Fortællingen sker fra skiftende perspektiver, herunder morderens mørke og kryptiske passager. De forskellige perspektiver er med til at sikre, at man hele tiden fastholdes af historien. Sammen med spænding og fængslende mystik, skaber dette en meget læsevenlig bog.

Alle kongens mænd er en fascinerende og spændende bog indeholdende både efterforskning og menneskelige relationer. Jeg kan ikke vente med at læse videre i serien, og Elina Backmann har absolut potentiale til at blive en af Skandinaviens nye krimidronninger.

Alle kongens mænd

Forfatter: Elina Backman

Oversætter: Birgita Bonde Hansen
Udgivet: 2023
Forlag: Gyldendal
Sidetal: 448

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply