HomeBoganmeldelser Anstalten af Stephen King

Anstalten af Stephen King

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

Helliger målet altid midlet?

Ingen læsere behøver vel en nærmere introduktion til Stephen King: mesteren af horror. De senere år har han bevæget sig lidt væk fra sine traditionelle temaer, men med Anstalten er han tilbage på sporet.

Handlingen

Da Tim Jamieson beslutter sig for at stå af et overbooket fly, har han ingen anelse om at denne beslutning vil ændre hans liv for altid. Ad omveje ender han i den lille, søvnige by Dupray, hvor han får et job som natvægter – men at lige præcis han ender der, skal få stor betydning senere…

Luke Ellis har altid være noget særligt. Hans forældre fik hurtigt efter hans fødsel øjnene op for, at han besad helt særlige egenskaber. Men det er præcis de egenskaber der får ham kidnappet – og hans forældre dræbt. Luke vågner op et sted der præcist ligner hans værelse, men reelt befinder han sig på Anstalten. Det tophemmelige regeringsprojekt, der arbejder på at udnytte børns telekinetiske og telepatiske kræfter.

Samarbejder man, kan man optjene poletter og bytte dem til goder. Men er man ikke villig, er straffen hård og kontant. Uden hensyn til børnene selv, testes og bruges deres kræfter – efter sigende for at forhindre verdens undergang. Og netop fordi målet er så vigtigt, har de ansatte ingen skrupler men vil gå langt for at vride børnenes evner til sidste dråbe.

Kan Luke undslippe deres grusomme forsøg, eller vil han ligesom som mange andre ende i Baghuset? Hvor langt ville du gå for at redde verden?

Bedømmelsen

Hvis du er på udkig efter en Stephen King triller i stil med IT eller Dyrekirkegården, så vil du måske blive skuffet over Anstalten. Hvis du i stedet er en af de læsere, der netop ikke er til hans klassiske horror mesterværker, så er dette en god bog at kaste sig over. For hans medrivende og billedskabende skrivestil excellerer faktisk mere, når han skriver i denne genre.

Starten er i den ordinære King stil, med den lille by og dens ordinære indbyggere. Stille passer de bare deres – indtil deres verden rystes for evigt. Karakteropbygningen er fantastisk, og specielt i beskrivelsen af børn, har Stephen King en evne til at skabe flerdimensionelle karakterer. Denne gang er det en 12-årigs tanker, følelser og reaktioner han beskriver så levende, at de færreste vil lades uberørt af historien.

Hans tilbagevenden til det gamle tema om det gode mod det onde – her børnene mod den store ondskab – er meget vellykket. Mange faste læsere vil kunne finde mange referencer til hans tidligere værker, og de fleste vil kunne finde resonans i et eller flere af bogens mange relevante emner: overgreb, politik, minoriteter og vigtigst af alt tabet af etik og moralsk kompas.

Historien er velskrevet, selvom den i perioder trækkes lige lovligt langt ud. For min skyld kunne 50-100 sider sagtens være skåret fra i redigeringen. Og selv om den var fascinerende og med et spændende fokus på konspirationer og udnyttelse, så kan den på ingen måde måle sig med hans tidligere episke mesterværker. Alt i alt en spændende historie med en forventet stor læserskare, der dog ikke får topkarakterer herfra.

Anstalten

Forfatter: Stephen King

Oversætter: Jakob Levinsen
Udgivet: 2019
Forlag: Hr. Ferdinand (en del af Politikens Forlag)
Sidetal: 619

Leave a Reply