HomeBoganmeldelser Bajads af Søren Schelling

Bajads af Søren Schelling

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , ,

Sprog med lyd

Bajads er skrevet af Søren Schelling, sanger, foredragsholder, fortæller, performer og meget, meget mere. Bajads er fjerde bog i en serie uafhængige operafortællinger hvor Søren giver nyt liv til nogle af operahistoriens største mesterværker. En blanding af opera, billedkunst og historiefortælling på en ny og original måde.

Forlagets beskrivelse:

Kender du den grædende klovn fra Leoncavallos lille operaperle I pagliacci? Det er ham der må gå på scenen og få folk til at le, selvom hans eget hjerte styrtbløder, og som ender med at slå sin kone ihjel for øjnene af publikum, der alt for sent opdager at det ikke længere er teater.

Bajads er en fri gendigtning af Leoncavallos intense drama og Det er historien om livet i en omrejsende teatertrup, om skæbner fanget i deres roller, om intriger og misundelse, jalousi og afmagt, men også om kærlighed, drømme og håb.

Ligesom i de øvrige operafortællinger går historien sine egne veje. Ikke alt er som det plejer at være – eller hvad det giver sig ud for at være, for den sags skyld. Tæppet går op for en fortælling hvor såvel skuespillere som publikum må komme i tvivl. Hvad er virkelighed? Og hvad er teater?

Operafortællingen ledsages af en serie originale illustrationer skabt af den anerkendte billedkunstner Anne Marie Johansen.

Bedømmelsen:

Bajads var en bog, jeg åbnede med en vis tøven. Da Søren spurgte, om jeg ville læse en operafortælling, var min første tanke: Det bliver vist noget af en udfordring.

Men hvor er jeg glad for, at jeg sagde ja. For jeg blev fuldstændigt fanget af fortælleren fra første side (I ved: den der fornemmelse af, at det her bliver godt). Det var virkeligt som at læse, føle og se en teaterforestilling (jeg har rent faktisk aldrig set en opera, så mit sammenligningsgrundlag må være teater).

Som teater er bogen også opdelt i akter, så den er nem og overskuelig at læse. Da den dog er ret kort og fængende, så læser man nu hele bogen i et stræk. De smukke illustrationer er med til at bringe historien til live. Beskrivelserne formår at placere læseren midt i det hele, og gør bogen meget levende. Jeg kunne klart forestille mig glæden og forventningens spænding, da truppen kom til en ny by.

Der er flere fascinerende karakterer, og jeg fandt det ret imponerende hvordan det er lykkedes Søren at skabe billeder af dem ud fra så få oplysninger – og samtidigt formidle deres følelser på en meget mærkbar måde.

”Hvis I tror at I trygt kan læne jer tilbage, hvis I tror det bare er en historie uden hold i virkeligheden, så tager I fejl. Selvom det I oplever, er karakterer i en fortælling, så er deres følelser og gerninger ægte. De skildrer aspekter af livet som det leves af virkelige mennesker af kød og blod – af dig og mig. Og fordi vi alle er en del af samme virkelighed – af samme historie – har vi alle en rolle at spille.”

Jeg sad ganske rigtigt tilbage med spørgsmålet: hvad er teater og hvad er virkelighed.

Bajads var et skønt lille afbræk i en hektisk hverdag. Hvis jeg en dag kan finde tiden, så vil jeg kaste mig over flere operafortællinger. Bogen findes også som lydbog, og jeg forestiller mig at lyd vil tilføje en helt ny dimension til oplevelsen.

Bajads

Forfatter: Søren Schelling

Udgivet: 2022
Sideantal: 56

Leave a Reply