HomeBoganmeldelser Biavleren fra Aleppo af Christy Lefteri

Biavleren fra Aleppo af Christy Lefteri

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , , , , ,

Tag det vigtigste med på rejsen

Biavleren fra Aleppo er skrevet af Christy Lefteri, der har en del bøger på bagen. Christy er datter af cypriotiske forældre, der måtte flygte i 1974 under den tyrkiske invasion.

Bogen har bl.a. vundet Aspen Words Literary Prize, og var med i opløbet til Dayton Literary Peace Prize.

Fra bogens bagside:

PÅ SUNDAY TIMES’ BESTSELLERLISTE I 85 UGER I TRÆK. Omgivet af mørke fandt han mod. Omgivet af krig fandt han kærlighed. Omgivet af tragedie fandt han håb. Nuri er biavler, og hans kone, Afra, er kunstner. Om morgenen står Nuri tidligt op for at høre bønnekaldet, før han kører ud til sine bistader på landet. I weekenderne sælger Afra sine farvestrålende landskabsmalerier på basarens marked. De lever et enkelt liv med familie og venner i den smukke syriske by Aleppo – indtil det utænkelige sker.

Da alt, hvad de elsker, bliver ødelagt af krigen, ved Nuri med sig selv, at de må forlade Aleppo. Men flugten fra Syrien bliver ikke let: Afra har mistet synet, og Nuri må føre dem begge igennem både en stor sorg og en farefuld rejse gennem Tyrkiet og Grækenland mod en usikker fremtid i Storbritannien. Nuri holder ud, fordi han ved, at hans fætter Mustafa venter på dem. Han har startet en bigård i Yorkshire og lærer nu andre flygtninge at holde bier.

På rejsen gennem en sønderrevet verden må Nuri og Afra ikke kun konfrontere smerten ved deres eget ubeskrivelige tab, men også farer, som ville overvælde selv den modigste. Frem for alt må de foretage den svære rejse tilbage til hinanden, ad en vej, der engang var så velkendt, men som er blevet fremmed gennem den sorg, det er at miste et holdepunkt i tilværelsen.

En rørende, inderlig og smukt skrevet bog for vor tid: en roman, der minder os om, at selv den mest fredelige og almindelige tilværelse kan blive vendt helt på hovedet på måder, man ikke kan forestille sig, og som samtidig rykker en rejse i fjerne lande helt tæt på.

Where there are bees there are flowers, and wherever there are flowers there is new life and hope.

Bedømmelsen:

Biavleren fra Aleppo er en barsk, tragisk, hjertevarm og smuk fortælling. Vi har vel alle set de grusomme billeder af flygtninge, der efter lange rejser når til et land, hvor de håber på frihed eller vidererejse til deres endelige mål. Da forfatteren selv hat været involveret i flygtningearbejde, giver bogen en gennemgående realistisk følelse, og sætter ansigt på den forfærdelige virkelighed.

Christy viser en glimrende evne til at forbinde fortiden og nutiden, både via Nuris drømme, flashbacks og ved at forbinde et kapitel til et andet med et ord. Det sidste ord i hvert kapitel fortsættes med titlen på det næste kapitel, og det ord begynder den første sætning i dette kapitel. Dette er en fantastisk skildring, dybt følelsesladet og tankevækkende.

Allerede fra begyndelsen rammer bogen læserne med den smidige skrivestil og det smukt skabte sprog. Christy gør et godt stykke arbejde med at afbalancere hjertesorg og kamp mellem Nuri og Afras rejse med øjeblikke af håb og kærlighed. At nå deres endelige destination, og her blive mødt af venlighed, var enden på den gruopvækkende rejse, der kostede dem så dyrt.

Christy frembringer levende billeder, og karaktererne er meget velbeskrevne. Hun viser, hvordan mennesker selv under de værste omstændigheder kan knytte nye bånd, dele deres historier og finde deres inderste styrke.

Biavleren fra Aleppo er en oprivende, hjerteskærende og tankevækkende roman, der anbefales til alle læsere.

The Buzz Projekt er en virkelig organisation, og du kan læse mere om den  her.

Biavleren fra Aleppo

Forfatter: Christy Lefteri

Oversætter: Lotte Jansen
Udgivet: 2021
Sidetal: 297

Leave a Reply