HomeBoganmeldelser Byen i skyerne af Anthony Doerr

Byen i skyerne af Anthony Doerr

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

En rejse i tid og historie

Byen i skyerne er nyeste bog fra den Pulitzer-prisvindende forfatter bag Alt det lys vi ikke ser og Alt om Grace. Det var en af de mest anerkendte og bedst sælgende bøger i nyere tid, og nu kommer en triumf af fantasi: En skyhøj roman om børn, der træder ind i de voksnes rækker i en ødelagt verden.

Forlagets beskrivelse:

I det femtende århundredes Konstantinopel vokser forældreløse Anna op i et hus befolket af kvinder. De ernærer sig alle ved at brodere kåber til byens præster. Da Anna ved et tilfælde får fingre i et antikt manuskript, fortrylles hun af fortællingen om Aithon, drengen der drømmer om at flyve op til Byen i skyerne.

Men Konstantinopel er under fjendtligt angreb udefra, og Annas søster er dødeligt syg. På den anden side af de høje bymure står bondedrengen Omeir, milevidt hjemmefra. Han er tvunget i krig af den invaderende hær, og ved Konstantinopels mure krydses hans veje med Annas.

Fem hundrede år senere, på et bibliotek i Idaho, er den tidligere krigsfange Zeno i færd med at instruere fem skolebørn i et skuespil baseret på Aithons historie. Blandt hyldernes mange bøger har den forstyrrede klimaaktivist Seymour plantet en bombe. Og i en ikke så fjern fremtid skriver Konstance fortællingen om Aithon ned fra erindringen, som hendes far fortalte hende den. Hun har aldrig set Jorden, kun hørt historier om den, om bord på fartøjet Argos.

Bedømmelsen:

Byen i skyerne er 672 siders vanvittig god historie. Det var med en vis bæven at jeg åbnede for denne kærlighedserklæring til bøger og deres kunnen. Kunne Doerr leve op til Alt om Grace og Alt det lys vi ikke ser – der begge bød på fantastiske læseoplevelser? Ja, det kunne ham – på imponerende, medrivende og fascinerende vis.

5 karakterer. 5 tankevækkende handlinger. 5 historier, der alle er centreret omkring bøger, biblioteker og kærligheden til det skrevne ord. Alle knyttet sammen af et gammelt manuskript, der formår at skabe sammenhæng i handlingen på tværs af tiden.

Som vi har set det i hans tidligere bøger, så er det også i Byen i skyen børn der har de bærende roller. Og en af dem har en næsten skræmmende relevant handling, idet karakteren er i isolation på et rumskib – grundet smittefaren fra en global pandemi på jorden.

Anthony Doerr har på flot vis forbundet de forskellige tidslinjer, og viser en udpræget evne til at springe nemt mellem de forskellige handlinger. Spændingen er til sidst næsten skræmmende, og hæves af et fantastisk sprog. Oversættelsen af en så imponerende bog må have krævet en hel del.

Man har som læser ikke noget valg: man tvinges til at overgive sig til bogens fantastiske univers. Bogen er så dejligt medrivende, at man sluger side efter side – og så gør det jo ikke noget at den minder os om vigtigheden af bøger og viden.

Endnu en gang giver Anthony Doerr læserne en fuldstændig fantastisk læseoplevelse – dette er en af de bøger du bare ikke må gå glip af.

Fremmede, hvem du end er, åbn denne og lad dig overraske.

Byen i skyerne

Forfatter: Anthony Doerr

Oversætter: Nete Harsberg
Udgivet: 2021
Sidetal: 672

Leave a Reply