HomeBoganmeldelser Cold Case: Forsvundet af Tina Frennstedt

Cold Case: Forsvundet af Tina Frennstedt

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , , ,

Indledning

Tina Frennstedt har været kriminalreporter for bl.a. Expressen og Aftonbladet, og har derigennem opnået stort kendskab til kriminalstoffet. I 2007 udgav hun historien om den svenske diplomatdatter Karolina Johnsson, der i 1994 blev fængslet i Bangkok med 6,8 kilo heroin.

Nu debuterer hun som krimiforfatter med en serie inspireret af virkelige hændelser. I Cold case: forsvundet skal kriminalinspektør Tess Hjalmarsson og hendes Cold Case team opklare en 16 år gammel sag.

Handlingen

Da Tess og hendes team fra cold case gruppen kobles på en drabssag er deres første reaktion irritation. Hvornår skal de nogensinde få tid til at kaste sig over de mange cold cases, når de hele tiden trækkes væk til andre opgaver?

Specielt én cold case nager Tess og øger hendes dårlige samvittighed overfor de efterladte. For 16 år siden forsvandt den 19-årige Annika Johansson på vej hjem fra en natklub. Efterforskningen var mildest talt sløset, og sagen er aldrig blevet opklaret. Men da et spor fra den nye sag matcher et spor fra den gamle sag, er Tess straks mere interesseret.

Det skal dog vise sig svært at få gang i opklaringen. Ledelsen presser på og tidligere vidner har allerede dannet sig deres mening om gerningsmanden. Og da pressen får nys om sagens sammenhæng med en eftersøgt dansk serievoldtægtsmand, bliver presset ikke mindre. Samtidigt kæmper Tess også på hjemmefronten med et mildest talt disharmonisk forhold og drømmen om en barn.

Alt dette træder dog i baggrunden, da Tess får provokeret gerningsmanden nok til, at han træder ind på scenen – og han vil have hævn…

Bedømmelsen

Om vi vil være ved det eller ej, så er der noget fascinerende ved virkelighedens forbrydelser. True Crime bølgen vælter ind over landet, og danskerne sidder klar til at sluge de til tider brutale detaljer. I Cold Case: forsvundet har Tina valgt at blande virkelige facts med fiktion, og det lykkedes sådan set ganske godt.

Læserne vil kunne nikke genkendende til både Lundin og Amagermanden, men det kunne sagtens have været undværet. Umiddelbart hævede det faktisk ikke historiens niveau, for Tina er dygtig nok til at skrive uden at skulle bruge sådanne tricks. At Tess er så naget af den tidligere sag fremstår derimod ganske realistisk, for har vi ikke tit læst om tidligere drabschefer, der alle har én eller flere sager der stadig nager?

Tina præsenterer læserne for et solidt persongalleri, med karakterer der fremstår realistiske og flerdimensionelle. Der vises flere sider af Tess, men også makkeren Marie viser spændende aspekter. En meget interessant karakter var den tilkaldte danske psykiater og profileringsekspert Carsten Morris, som jeg håber vi kommer til at læse mere om.

Bogen fokus ligger på sagen og efterforskningsarbejdet, selvom vi også lærer om karakterernes privatliv. Der er holdt en god balance mellem de to aspekter, ligesom det på flot vis er lykkedes Tina at flette samfundsrelevante emner ind i bogens krimihandling. Sproget kunne visse steder godt trænge til en lille finpudsning, men mon ikke det kommer med erfaringen.

En vellykket krimidebut, der ikke er for de sarte sjæle.

Cold case: forsvundet

Forfatter: Tina Frennstedt

Udgivet: 2019
Forlag: Gyldendal
Oversætter: Anders Juel Michelsen
Sidetal: 404

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply