HomeBoganmeldelser Dansende biler af Camilla Nellemann

Dansende biler af Camilla Nellemann

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

At møde en ny kultur

Dansende biler er Camilla Nellemanns forfatterdebut. Sammenlagt har Camilla boet fem år i Japan. Først som udvekslingsstudent i byen Fukui, og senere da hun skrev en ph.d.-afhandling om den globale atomindustri efter Fukushima-ulykken. Bogen er bygget op som flashbacks til begge tidsperioder.

Handlingen

Camilla Nellemann er 17 år, da hun sætter kursen mod det japanske rige. Inden afrejsen mod opholdet som udvekslingsstudent har Camilla arbejdet hårdt på at forstå den japanske kultur, trænet med spisepinde og lært lidt japansk – men det første møde med Solens Rige går nu ikke helt efter planerne.

Hvad gør man så, når man står mere end 1.000 kilometer hjemmefra, og ens første værtsfamilie opfordrer en til at rejse hjem fordi man er umulig? Er man Camilla, så insisterer man på at blive. Hun giver ikke op, og vil forstå det land og folkefærd, der umiddelbart virker helt uforståeligt.

Gudskelov har Camillas andre værtsfamilier en lidt anden indstilling, og Camilla lærer mere og mere om både landet, kulturen og indbyggerne. Hun er faldet så meget for landet, at hun som voksen vender tilbage for at skrive sin ph.d. om den globale atomindustri efter Fukushima-ulykken. Også her møder hun de kulturelle forskelle, idet hendes japanske ph.d. vejleder har en noget anden tilgang end en dansk ville have.

Dansende biler er en fortælling om svære kulturmøder, men også om alle de spændende oplevelser vi kan få, hvis vi møder det fremmede med nysgerrighed.

Bedømmelsen

Dansende biler er en anderledes men meget lærerig og spændende fortælling. De fleste af os kender det – det at være fascineret af en anden kultur. Det er dog de færreste der går så langt for at lære af en anderledes kultur som Camilla Nellemann.

Hendes møde med Japan beskrives på godt og ondt, f.eks. når hun skal lære at manøvrere i det strenge japanske hierarki, spise meget anderledes retter og bevæge sig rundt i landet som kvinde. Bogen er både oplysende og lærerig (og til tider ret morsom)

Sproget flyder let og skildrer på glimrende vis både hvad man kan opleve af Japan når man besøger landet som turist, og hvordan man vil opleve det, hvis man bor der som udlænding. Den skønlitterære form er meget velvalgt, idet den på en effektiv måde skildrer både tanker og følelser.

Dansende biler er en velskrevet autofiktiv roman om kulturmøder (og til tider sammenstød), og hvordan disse møder kan udvikle sig når to vidt forskellige baggrunde støder sammen. Man efterlades med et indtryk af hvor forskellige vi mennesker egentligt er – og vores baggrund for at opføre os som vi gør.

Jeg vil anbefale bogen til alle med interesse for interkulturelt samspil, ikke kun mellem Danmark og Japan men mødet med alle fremmede kulturer.

Dansende biler

Forfatter:  Camilla Nellemann

Udgivet: 2020
Sidetal: 284

Leave a Reply