HomeBoganmeldelser Datterens fortælling af Armando Lucas Correa

Datterens fortælling af Armando Lucas Correa

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , , ,

De svære valg

Datterens fortælling er Armando Lucas Correas anden roman om hændelser under 2. verdenskrig. Første bog, Den Tyske pige, handlede om St. Louis passagerer der fik lov til at gå i land i Havana. I Datterens fortælling hører vi om dem der endte i Frankrig og i hans kommende bog vil vi lære om dem der aldrig fik lov til at boarde skibet.

Armando Lucas Correa er cubansk forfatter og journalist, der i dag bor i New York. Ligesom Den tyske pige, er han i Datterens fortælling inspireret af virkelige hændelser.

Handlingen

I 1939’ernes Berlin er Amanda en lykkeligt gift kvinde, og indehaver af familiens boghandel. Men hele hendes verden vil snart blive ændret, på måder hun aldrig kunne have forudset. Nazisterne beordrer de fleste af hendes bøger brændt og hendes mand sættes i koncentrationslejr.

Amanda må flygte med børnene og den eneste bog hun har valgt at tage med fra boghandlen. Nu er hendes vigtigste formål at få sine døtre i sikkerhed, og gudskelov er der sikret to billetter på skibet St. Louis, der har fået udrejsetilladelse til Cuba. Men Amanda kan ikke give slip på sin yngste pige, Lina, og det er derfor kun Viera der kommer med skibet. Det er en beslutning, der vil hjemsøge Amanda resten af livet.

Amanda og Lina ender i en arbejdslejr, hvor Amanda må ofre meget for sin datter. Men på samme tid er Lina og Amanda små breve til Viera det eneste der holder hende oppe. En dag kan Lina slippe ud af de forhadte lænker og ender i en lille fransk by – men ingen kan i længden skjule sig for nazisterne.

I New York modtager den 80-årige franske kvinde Elise Duval en foruroligende opringning. En kvinde er i besiddelse af en æske med breve skrevet på tysk – og hun mener at Elise er modtageren. I 70 år har Elise kæmpet for at glemme sin fortid, men nu må hun alligevel konfrontere den. Men hvem er du egentlig, når du har levet en andens liv?

Bedømmelsen

Datterens fortælling er en saga om utallige familier der blev decimeret eller knust af Holocausts brutale rædsler. Baseret på en sand historie, er dette den fiktive fortælling om en af disse familier. En fortælling om ofre, forræderi, skyld og stor kærlighed i en af nutidens mørkeste historiske perioder.

Bogen er slet ikke dårlig, men den bibragte ikke noget nyt til den historiske periode. Under alle omstændigheder vil det være svært at leve op til Den Tyske pige, der var fuldstændigt fabelagtig – og det historiske aspekt langt mere overbevisende. Jeg manglede mere om Vieras historie og om Elises liv og kamp med fortidens minder.

De faktiske hændelser var vævet ind i plottet på overbevisende vis, og forfatteren må have lavet en grundig research. Bogen havde et utroligt potentiale og med mange oplagte muligheder for yderligere udvikling – desværre blev dette ikke fulgt til dørs. Jeg savnede den følelsesmæssige spændvidde som Den tyske pige bød på, og selvom Armando Lucas Correas udviser sin vanlige lyriske skrivestil, så er det ikke nok til at højne bogen.

En fortælling om mødre, døtre og livets vanskelige valg – hvor langt ville du selv gå, for at redde en du elsker? Er du elsker af historisk fiktion, og kender du ikke for meget til denne periode i forvejen, så tror jeg du vil nyde Datterens fortælling.

Datterens fortælling

Forfatter:  http://www.armandolucascorrea.com/

Oversætter: Nete Harsberg
Udgivet: 2020
Forlag: Hr. Ferdinand (en del af Politikens Forlag)
Sidetal: 288

Leave a Reply