HomeBoganmeldelser De bortførte piger af Mary Lynn Bracht

De bortførte piger af Mary Lynn Bracht

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , ,

De glemte ofre

Op mod 200.000 koreanske kvinder blev under 2. verdenskrig bortført og tvangsprostitueret af den japanske hær. De bortførte piger er Mary Lynn Brachts forsøg på at give disse kvinder en stemme – fortalt gennem de to søstre Hana og Emi. Det er fiktion – men baseret på virkelige, grusomme hændelser.

Handlingen

Tiden er 1943 og Japan er en besættelsesmagt. På den lille sydkoreanske ø Jeju bor Hana og Emi med deres forældre. Øen er præget af krigen, men familien klarer sig med farens fiskeri og morens dykkeri. Som den ældste skal Hana fører den mangeårige tradition med dykkeriet videre, og det er netop på en dykkedag at tragedien rammer.

Fra vandet kan Hana se en japansk soldat nærmere sig søsteren Emi, der venter på stranden. Begge søstre er opvokset med advarsler om de japanske soldater, og Hana ved at det er hendes ansvar at passe på søsteren.  Hana når op på stranden og får skjult sin søster – men i stedet bliver hun selv taget. Sammen med mange andre tilfangetagne piger føres hun til Manchuriet, hvor hun tvinges til at arbejde som “trøstepige” – prostitueret for den japanske hær. Det bliver starten på en tid bestående af sult, tortur og daglige voldtægter.

I 2011 er Emi stadig præget at søsterens forsvinden, og den dårlige samvittighed over at hun selv slap fri.  Livet har også ramt hende med sine barske realiteter og hendes ægteskab kom i stand ved tvang. Nu – mange år efter – deltager hun så ofte som muligt i de ugentlige Onsdags demonstrationer i Seoul. Her samles trøstekvinder og deres efterkommere for at søge retfærdighed for fortidens handlinger – og Emi for at genfinde sin søster.

Om kampe og tab, om kærlighed og sorg og om at gøre op med fortiden.

Hana

Bedømmelsen

Jeg er stor fan af historisk fiktion, og bøger der kan oplyse mig. Og det har De bortførte piger formået. Bogen belyser en vigtig del af historien, som måske ikke mange i Europa kender til.

Hana og Emi er komplekse, komplicerede karakterer der hver for sig fremstår med en stor indre styrke. Beskrivelserne af deres tanker og følelser med medrivende og realistiske. At følge deres vej gennem livet og deres søgen efter fred er hjerteskærende, men også poetisk smukt.

Fortællingen fremstår velresearchet, velfortalt og velskrevet. Der er ikke lagt låg på de brutale detaljer i beskrivelsen af fortidens grusomheder, men samtidigt er bogen en hyldest til de koreanske kvinder, deres mod og styrke. Det er en fortælling om familie, kærlighed, frygt og magt – om de store konsekvenser verdens krige har på os alle. Det er en historie, der fortjener at blive fortalt.

Hana

Du kan læse mere om onsdagsdemonstrationerne her.

Tak til forlaget for anmeldereksemplaret.

Forfatter: Mary Lynn Bracht

Oversætter: Nanna Lund
Udgivet: 2018
Forlag: Gads Forlag
Sidetal: 350

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply