HomeBoganmeldelser De forsvundne nazidokumenter af Martin Q. Magnussen

De forsvundne nazidokumenter af Martin Q. Magnussen

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

Truslen mod vores fælles hukommelse

Martin Q. Magnussen er betjent, men også meget interesseret i gamle nazisters aktiviteter og vores fælles historie. Under sin forskning fik han mistanke til, at der på nettet foregik salg af stjålne dokumenter bl.a. fra det danske retsopgør efter 2. verdenskrig. Det blev starten til bogen De forsvundne nazidokumenter.

Under sit første møde med Rigsarkivet observerer Martin endda tyveriet, da han ser to mistænkte i gang med deres gerninger. Nu er der ingen tvivl – nogle er systematisk ved at fjerne vigtige dele af vores historie.

Indhold

Det er mere end 60 år siden at de dystre mure omkring Københavns Byret dannede ramme om retsopgøret og sagerne mod de danskere, der under 2. verdenskrig havde samarbejdet med tyskerne.

I 2013 var sagerne igen relevante, da to mænd stod tiltalt i samme ret for at have stjålet uvurderlige dokumenter fra Rigsarkivet. De to havde systematisk fjernet dokumenter specielt med fokus på de mest højtprofilerede sager, eks. fra Kaj Buchardts sagsmappe og fra sagen vedrørende mordet på digterpræsten Kaj Munk.

Martin Q. Magnussen havde sat gang i sagen, hvor det dog krævede en stor indsats at få politiet og Rigsarkivet til at forstå alvoren af tyveriet. Men nu var de fem retsdage endeligt oprundet og utallige vidner klar til at gå i skranken. Men de tiltalte valgte meget uventet at tilstå tyveriet, hvorfor sagen afgjordes allerede på første dag.

Umiddelbart en tilfredsstillende afslutning – men var det nu i virkeligheden det? Både politiet og Rigsarkivet virkede tilfredse med dommen, og var af den overbevisning at de stjålne dokumenter nu var tilbage på rette plads. Det skulle dog vise sig ikke at være sandt.

I sin senere forskning finder Martin Q. Magnussen tegn på, at en af de tiltalte stadig sælger stjålne dokumenter på nettet – men ingen virker interesserede i hans observationer. Først da pressen går ind i sagen må Rigsarkivet erkende, at der stadig er store mangler og huller i deres samling.

Bedømmelsen

Hvis vi glemmer (eller gemmer) historien, lærer vi aldrig af den. Men historien skrives som regel af vinderne – og hvem er de i en sag, hvor uerstattelige dokumenter forsvinder, ændres eller gemmes af vejen?

Umiddelbart kan det jo virke uskyldigt, hvis en historieinteresseret vælger at samle på gamle soldbøger eller breve skrevet af Frikorps Danmarks soldater. Men det bliver til et stort problem, hvis man systematisk forsøger at fjerne alle beviser på hændelser og på denne måde omskrive historien.

Det var foruroligende læsning og skræmmende, at der skulle så meget pres til fra Martin og pressen side før sagen blev taget alvorligt. Spørgsmålet er, om det nogensinde vil være muligt at genskabe eller genfinde de dokumenter og effekter der florerer på det sorte marked, eller om de for evigt vil være forsvundet fra vores historie?

De forsvundne nazidokumenter var velskrevet, medrivende og vigtig læsning om kampen for at fastholde vores fælles kulturarv og Martins forsøg på at udfylde hullerne i vores viden om en vigtig tid i dansk historie.

De forsvundne nazidokumenter

Forfatter: Martin Q. Magnussen

Udgivet: 2019
Sidetal: 261

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply