HomeBoganmeldelser De forsvundne roser af Martha Hall Kelly

De forsvundne roser af Martha Hall Kelly

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

Kvinder, der ændrede verden

Martha Hall Kelly debuterede i 2018 med den meget roste Blomstrende syrener. Her skildrede hun en skæbnesvanger historie under og efter 2. verdenskrig. Bogen var bl.a. baseret på de virkelige personer Caroline Ferriday og Herta Oberheuser.

I De forsvundne roser går hun tilbage til tiden omkring 1. verdenskrig, men hun baserer igen sin fortælling på virkelige begivenheder og personer. Bl.a. møder vi denne gang Eliza Farriday, Carolines mor, der arbejdede hårdt for at hjælpe russiske emmigranter efter revolutionen.

Martha Hall Kelly arbejder allerede på sin tredje roman, der går endnu et slægtstrin tilbage, og omhandler tiden omkring den amerikanske borgerkrig og de stærke kvinder, der arbejdede for slaveriets afskaffelse.

Handlingen

Det er 1914, og selvom der går mange rygter om en forestående krig, så er Eliza Ferriday alligevel optimistisk. Sammen med sin bedste veninde fra skolen, Sofya Streshnayva, er hun på vej til Sankt Petersborg. Endelig skal Eliza opleve de russiske egne, og at det foregår sammen med en slægtning til zar-familien gør ikke glæden mindre.

Men da Østrig erklærer Serbien krig, begynder det russiske imperie langsomt at falde fra hinanden. Eliza flygter tilbage til USA, men Sofya og hendes familie når ikke med ud. Men da Sofyas stedmor vil besøge en lokal spåkvinde, og de ender med at ansætte kvindens datter, Varinka, har hun startet en række begivenheder de aldrig kunne have forudset.

Utilfredsheden breder sig blandt den russiske befolkning og oprør truer i horisonten. Ikke kun Zar familien er i fare, men også alle deres bekendte. Og Varinka, der har ansvaret for Sofyas lille søn, viser sig at have forbindelser til oprørerne. Den bolsjevistiske revolution nærmer sig hastigt, og livet vil for evigt ændres.

Eliza kæmper for at hjælpe de ”heldige” russere, der er lykkedes med af flygte fra Rusland. Selvom ingen af dem kan give hende nogle nyheder om Sofya, så opgiver hun dog aldrig drømmen om at gense sin veninde.

Bedømmelsen

De forsvundne roser er en medrivende fortælling om ufattelig rigdom, ufattelig fattigdom og verdensændrende begivenheder. Men det er også en historie om tab, håb og indre styrke, der viser sig når det kræves mest.

Læserne oplever de barske begivenheder fra både Eliza, Sofya og Varinkas synsvinkler, og dermed skabes en flerdimensional oplevelse , der udforsker den bemærkelsesværdige styrke og det mod kvinder udviser i hårde tider. Martha Hall Kelly forstår at bringe karaktererne til live, så man som læser efterlades med en følelse af at kende deres inderste følelser, deres kampe og deres mod.

De forsvundne roser er historisk fiktion, når det er bedst. Med en tydelig research som baggrund, væves de historiske begivenheder smukt ind i de tre kvinders personlige historie. Hermed skabes en historie, der på samme tid er både elegant og brutal – en historie, der fortæller om krigens grusomme konsekvenser men også om mod, styrke og håb.

Sofya

Forfatter: Martha Hall Kelly

Udgivet: 2019
Sidetal: 496

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply