HomeBoganmeldelser Den fortabte mand af Jane Harper

Den fortabte mand af Jane Harper

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

Varmens brutale afsløringer

Den fortabte mand er skrevet af Jane Harper, der har boet i Australien siden hun var otte år. Det australske samfund og landskab danner ofte rammen for hendes bøger herunder Tørke (som er blevet filmatiseret i 2020). Udover Tørke, har Jane Harper skrevet bogen Skoven.

Fra bogens bagside:

Tre brødre, en død, ingen svar.

To brødre, Nathan og Bub, mødes langt ude i den australske outback. De er nærmeste naboer og bor med flere timers kørsel imellem sig. Deres kvægjorder grænser op til hinanden herude.

De står foran kvægdriverens grav – et gammelt sagnomspundet gravsted – og foran dem ligger deres bror Cameron livløs på jorden, indtørret under den bagende sol. Han må have søgt ly ved gravstenen, der er den eneste skygge i miles omkreds. Men hvorfor? Hvad lavede Cameron alene herude in the middle of nowhere? Han havde virket martret i den seneste tid. Besluttede han sig bare for at gå i døden?

For Nathan, Bub og resten af familien Bright, der i generationer har levet et stille, afsondret liv, rammer sorger og fortvivlelsen hårdt. Men det uforklarlige dødsfald ribber også op i fortiden. For under overfladen i den skånselsløse outback gemmer der sig andet end kvægdriverens skelet.

Bedømmelsen:

Den fortabte mand er tredje bog jeg har læst af Jane Harper, og måske var mine forventninger lidt for høje. Jeg manglende den foruroligende stemning jeg fandt i hendes tidligere bøger. Måske kan det skyldes, at Den fortabte mand hverken er en krimi eller en spændingsroman, men mere en historie om en meget dysfunktionel familie og afdækning af deres inderste hemmeligheder.

De velkendte grundigt opbyggede karakterer og miljøbeskrivelser, der hensætter læseren til den dødbringende varme, finder man dog stadig. Fortællingen er så fuld af atmosfære og langsomt opbygget spænding at man til sidst ikke vil forlade bogen.

Den afdøde Cameron viser sig faktisk at have historiens mindste rolle, men det er hans død der sætter det hele i gang. I forsøget på at opklare sagen, skrælles lagene langsomt af karakterernes ydre facade, og vi finder en familie med masser af hemmeligheder. Her afsløres karakterernes inderste, ligesom vi følger hvordan arv, miljø og familiedramaer kan forme et menneske.

Et velskrevet psykologisk familiedrama om hvordan en enkelt begivenhed kan ende som katalysator for omvæltende livsændringer.

Den fortabte mand

Forfatter: Jane Harper

Oversætter: Karsten Nielsen
Udgivet: 2021
Sidetal: 399

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply