HomeBoganmeldelser Det hviskende rum af Dean Koontz

Det hviskende rum af Dean Koontz

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

Jagten fortsætter

Dean Koontz er kendt og elsket af læsere verden rundt. I 2019 valgte han at udfordre sine fabelagtige skriveevner med spændingsgenren og udgivelsen af Det stille hjørne. Nu er han aktuel med efterfølgeren – Det hviskende rum.

Her kan vi igen følge den tidligere FBI-agent Jane Hawk og hendes forsøg på at redde verden. Da Det hviskende rum starter direkte i fortsættelse af Det stille hjørne, anbefales det at læse denne først.

Handlingen

Da skolelærer Cora Gundersun tager sit og mange andres liv i en massakre, mener alle at hun må have været sindssyg. Bortset fra Jane – for Jane kender sandheden.

Da Janes mand Nick begik selvmord, nægtede hun at tro det. Og det havde hun også god grund til, for mange andre ”perfekte” borgere begik selvmord omkring samme tidspunkt. Janes efterforskning afslørede en magtfuld og hemmelig gruppe (Arkadierne), der via et gennembrud indenfor nanoteknologi har tænkt sig at tage jordens befolkning som gidsler.

Hvad gruppen ikke havde regnet med, var at de ville møde modstand fra Jane Hawk – en ressource fuld og toptrænet agent, der drives af sin egen desperation og sorg. Hun er ligeglad med sit eget liv, så længe hun kan få gruppen ned med nakken.

Jane er lige nu på flugt – ja faktisk er hun nok den mest jagtede kvinde i verden. Hendes tidligere FBI kolleger og venner har vendt hende ryggen. Det er dog ikke nok til at få hendes til at opgive sin kamp. Og uanset hvor gruppen forsøger at skjule sig, så er hun lige i hælene på dem – selv i Det hviskende rum.

Undervejs ankommer Jane til byen Iron Furnace, hvor hun møder Luther Tillman. Men hurtigt går det op for hende, at byens indbyggere allerede er underlagt Arkadierne. Der er børn der skal redde inklusive Luthers egen familie – der er mere i fare end de nogensinde kunne forestille sig. Der er en kvinde, der vil overveje det grundigt næste gang hun krænkes over en politisk ukorrekthed – og der er selvfølgelig hunde.

Men hvor længe kan Jane være på flugt før fælden klapper? Og når hun at konfrontere ondskabens grumme ansigt før det er for sent?

Bedømmelsen

Det hviskende rum er et klassisk eksempel på Koontzs evne til at flette de forskellige genre sammen i én overlegen fortælling. Penge, magt og sex er menneskehedens største trusler, og når disse kombineres er der skabt et stort potentiale for ondskabens sejr.

En af de mest skræmmende elementer i bogen er, at det slet ikke virker urealistisk. Nanoteknologi kendes allerede og vi har allerede set de første eksempler på hjerneimplantater. Når elitismen får lov til at overtage magten, så er vi ude på et skråplan. Koontz beskriver på en skræmmende overbevisende måde hvordan vi allerede i dag har gjort praktisk talt alle aspekter af vores liv tilgængeligt for andre – og bruger dette til at belyse hvem der kunne ønske at beherske vores følelser, tro og ageren.

Persongalleriet var rigtigt godt sammensat, selvom ikke alle karakterer er relevante for historien. Dette kunne til tider få fortællingen til at føles en smule langtrukken, og det er en skam for en bog der ellers var en klassisk pageturner. Der var enkelte glimt der næsten hensatte denne læser til filmen Stepford Wives, idet Koontz havde skabt en næsten for perfekt kulisse.

Selvom bogen ikke ligner Koontzs tidligere værker, så vil jeg alligevel påstå at fans af dem også vil kunne lide denne serie. Og tror du samtidigt på konspirationsteorier eller bare elsker spænding, ja så er denne bog helt sikkert noget for dig.

Det hviskende rum

Forfatter: Dean Koontz

Udgivet: 2020
Oversætter: Jan Bagge-Nielsen
Forlag: Egolibris
Sidetal: 673

Leave a Reply