HomeBoganmeldelser Dødens kode af Michael Larsen

Dødens kode af Michael Larsen

Comments : 2 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , ,

—————————————– ANMELDEREKSEMPLAR —————————————————-

Michael Larsen har været vidt omkring, sådan rent litteraturmæssigt. Fra debuten i 1992 med den humoristiske stand-up roman Med livet i hælene over thrilleren Uden sikker viden til bøger om Ærøs natur og den historiske Den store tid. I 2015 gjorde han krimi-comeback med bogen Mordet på Øen, som høstede rigtigt gode anmeldelser. Nu er han tilbage med fortsættelsen Dødens kode, som ganske belejligt starter med et resume af Mordet på øen. Det er et fremragende tiltag, at læserne lige får genopfrisket hukommelsen, inden de igen kastes ud i Jan Folmers hæsblæsende univers. Måske kan nye læsere endda starte her.

Handlingen

I slutningen af Mordet på Øen står Marstal havn i brand, men Jan Folmer fik gudskelov elimineret den psykopatiske morder Lasse Kulau. Eller gjorde han? Inderst inde er der noget ved sagen og dens afslutning, der hele tiden har skurret i Jan Folmers ører – og hvad skete der egentlig med den pokerspillende journalist Charlotte Monson?

Da liget af en 14-årig pige findes på toilettet i Marstal havn, må Jan Folmer tilbage til Ærø. Det er ikke ligefrem gode minder der vækkes, da han igen befinder sig på stedet, hvor Kulau forsøgte at myrde hans kone. Desuden vanskeliggøres efterforskningen igen af fjenderne fra PET. De ved tydeligvis mere om sagen, end de umiddelbart giver udtryk for, men Jan Folmer skal ikke regne med deres hjælp.

Den nye (eller gamle) morder efterlader kodede beskeder til efterforskerne, og Jan Folmer får uvurderlig hjælp fra den unge betjent Jannah Antabi, der ser en sammenhæng mellem film og de efterladte budskaber. Som tidligere trækker mordet tråde tilbage til fortiden, men også langt udover Danmarks grænser.

Charlotte Monson dukker op i Frankrig, hvor hun er klar til et comeback ved pokerbordene. Hun har dog stadig en fornemmelse af, at hun forfølges og overvåges. Men er det den skræmmende ekskæreste, eller er der tale om mere organiserede forfølgere?. Da hun genskaber nogle af sine notater fra tiden på Ærø, kommer hun i besiddelse af skræmmende oplysninger – og hun må informere Jan Folmer et forestående terrorangreb på dansk jord.

Journalisten Mikkel Thorsboe har ikke glemt Charlotte Monson, men forsøger at komme videre i livet. Han leger stadig med tanken om at skrive en bog om finansmand og international våbenhandler Peter Kreiler. Da han skal mødes med en repræsentant for et forlag, ender han dog midt i terrorens øje, og kaster sig efterfølgende ind i sagen. Dette kræver dog en del hjælp fra avisen,  hvilket Mikkel snedigt opnår via en dækhistorie om tidlige Afghanistan soldater og gourmet-mad.

Og hvad med havørnen? Er det bare en fugl, eller er den reelt en vigtig brik i efterforskningen?

Alle historierne virker på overfladen som flyvske tråde,  men ender som en sammensnoet dna-streng – selvfølgelig med et brag af en slutning – hvis det altså virkeligt er slutningen …

Dødens kode Jan Folmer

Kilde: Naturparkaamosen.dk

Bedømmelsen

Michael Larsen har endnu en gang kreeret en kompliceret og hæsblæsende krimi, der virkeligt kræver noget af læseren. Kodebrydning, filmreferencer og masser af sideløbende action gør, at man virkeligt skal holde tungen lige i munden – og sikre, at der er ikke for mange udefrakommende afbrydelser i læsningen.

Bogen bærer tydeligt præg af en grundig research, og forfatterens eget liv på Ærø samt interesse for bl.a. fuglefotografi. Det skaber et godt realistisk indspark til handlingen, og jeg lærte bl.a., at der på Ærø er store skel mellem Nord og Syd øen.

Gensynet med det farverige persongalleri var spændende, og som tidligere er de forskellige karakterer godt ridset op. Det er fuldt ud forståeligt, at SF Studios har sikret sig rettighederne til begge bøger, og jeg ville med glæde se en serie baseret på disse bøger.

Resumeet i indledningen fungerede ikke for mig, og jeg blev nødt til at genlæse Mordet på Øen.  Michael Larsens krimier indeholder så mange tråde, at en genlæsning skabte det bedste grundlag for læsningen af Dødens kode. Så er det Dødens kode du vil gemme under juletræet, så gør din modtager en tjeneste og køb begge bøger.

Tak til  Forlaget Turbine for anmeldereksemplaret

Forfatter: Michael Larsen

Udgivet: 2017
Forlag: Forlaget Turbine
Sidetal: 469

 

2s COMMENTS

2 thoughts

Leave a Reply