HomeBoganmeldelser Drømmen om Italien af Marianne Gade

Drømmen om Italien af Marianne Gade

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , ,

Marianne Gade er oprindeligt uddannet bibliotekar, og debuterede som forfatter i 1984 med børnebogen Johanne og Mie. Siden fulgte en række børnebøger, ungdomsbøger og billedbøger, inden hun i 1998 udgav sin første roman for voksne: Frost på udsatte steder. I 2006 blev hun forfatter på fuldtid, og har i sin karriere modtaget bl.a. Sydbank Koldings Kulturpris, Aschehougs Børnebogspris, Nordisk Råds Rejselegat og Kulturministeriets nordiske rejsestipendium.

Udover at skrive bøger, skriver Marianne også klummer og anmeldelser. Hun bor i Kolding med manden Lars, med hvem hun har fem børn.

Handlingen

Fra de første feriebesøg i Rom og den spirende kærlighed til den italienske kultur, følger vi Marianne og hendes mand, når de beslutter at virkeliggøre drømmen om en lejlighed i Italien. Selvom drømmen måske byder på flere udfordringer i starten end de lige havde forventet, så ender det lykkeligt i den lille by Pacentro (Fredens Centrum).

De starter dog deres italienske husdrøm i byen Pratola. Et sted, hvor det sociale liv er helt anderledes end i Danmark, et sted hvor slagteren flygter når de kommer ind i butikken, et sted hvor engelsk er et fremmedsprog og tiden ikke har samme betydning. Blandt bjerge og floder, blandt skønhed og med vidtåbne sanser.

Her lader de sig omslutte af den anderledes kultur, de udforsker historie og gastronomi og de overvældes af den smukke natur. I en række små historier tager Marianne læseren gennem denne oplevelse – et sted, hvor livet leves langsomt.

Bedømmelsen

Drømmen om Italien byder på en dejlig læseoplevelse. I et levende og nuanceret sprog er hele bogen gennemsyret af kærligheden til Italien og den italienske kultur. Du finder ikke her en klassisk turistguide, men en personlig beretning om livet, hverdagen og at finde nydelse i nuet.

Mange danskere går sikkert med deres egen drøm om et andet sted, et andet land eller et andet liv. Men efter læsningen af Drømmen om Italien efterlades jeg mere med følelsen af, at alle steder kan være perfekte hvis man er åben overfor deres specielle styrker og muligheder.

En af bogens forcer er Mariannes evne til at forvandle små dagligdagsting til sansemættede oplevelser via hendes sprog. Både miljøbeskrivelser og stemninger, smage, lyd og billeder – alt er sansemættet og medrivende. Bogen indeholder også eftertænksomme refleksioner, der får læseren lidt ned i gear og hensætter dem til en anden tid.

Jeg efterlades med indtrykket af et menneske, der til fulde forstår at være åben overfor det hele, og derfor finder det skønne i livet. Begejstring og passion stråler ud af siderne, der løftes af de anderledes illustrationer. Bogen er letlæselig, og stemninger indfanges perfekt.

Udover kultur, mad og historie, berører Marianne også hvordan indblik i andres levevis kan bruges til refleksion over egen levevis. Eks. med hendes levende beskrivelser af de italienske pensionister, der måske ikke har mange penge men desto mere har rigdomme på andre områder og et stort socialt netværk.

Sæt dig godt til rette, og lad dig for en tid hensættes til Abruzzos små stræder – men husk: du får lyst til at forlade Danmark omgående.

Marianne

Forfatter: Marianne Gade

Udgivet: 2018

Forlag: Autor

Sidetal: 169

Leave a Reply