HomeBoganmeldelser Eftermæle af Ole Nørskov

Eftermæle af Ole Nørskov

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , ,

Lad fortiden hvile

Eftermæle er skrevet af Ole Nørskov, og er hans debut som forfatter. Ole er uddannet journalist, og har bl.a. skrevet for Dagbladet Børsen og fagbladet Journalisten.

Forlagets beskrivelse:

Eftermæle er en dansk krimi med både danmarkshistorie, en vaskeægte hverdagshelt og et drys bidende humor. Kan en følelse af skyld heles med tiden?

Efter tyve år med ro og regelmæssighed bag en skærm i redaktionssekretariatet på Dagbladet modtager Michael Eriksen et telefonopkald, som vender op og ned på hans tilværelse: Hans gamle ven og kollega, Kresten, er død.

Som unge var Michael og Kresten lovende journaliststjerner. De vandt Cavlingprisen for at grave en lyssky historie frem om en kendt dansk koncern, men endte med at miste alting i kølvandet på historien – inklusiv deres venskab. Michael har ikke set Kresten siden, og han skylder ham en undskyldning.

Da Michael beslutter sig for at slutte fred med Kresten posthumt, er han uvidende om, at det vil hvirvle ham ind i Krestens liv, deres fælles fortid og sætte hans egen trygge hverdag over styr. Snart er han trukket ind i et opklaringsarbejde, der fører ham på sporet af en dødbringende historie med tråde til 2. Verdenskrig. En historie nogen gøre meget for at holde skjult.

Bedømmelsen:

Eftermæle starter som en god krimi skal: med et brag. Ikke et fysisk, men et mentalt stød til læseren. Bogen byder på et godt plot og det helt rette niveau af spænding. Der var dog til tider en alt for stor detaljegrad, og det sænker desværre bogens tempo lidt.

Det fungerer godt, at Ole har inddraget sin egen journalistiske erfaring til at skabe sin hovedkarakter. De fleste vil også sagtens kunne sættes sig ind i Michaels kedsomhed, da han efterhånden mere er redaktionssekretær end prisvindende journalist. Måske bærer denne rastløshed også en del af skylden for hans fejlslagne ægteskab. Det ændrer dog ikke på, at Michael ikke ligefrem kommer til at fremstå som en tiltalende person.

Bogen tager os med rundt i to forskellige tidslinjer: den fortidige, hvor Kresten og Michael arbejdede sammen, og den nutidige, hvor Michael er helt klar på en ny jagt. Han havde dog nok ikke lige forudset, hvad det egentligt var han kastede sig ud i.

Oles karakteropbygning var vellykket, og man kan tydeligt mærke at han har styr på sproget, og de hvordan de forskellige virkemidler bør anvendes. Det medførte et godt flow i fortællingen. Ole tager os også rundt på mange geografiske steder, og dem fremstiller han flot og genkendeligt.

Jeg havde nok forventet en smule mere ”mørke” gennem bogen ud fra dens prolog. Faktisk er jeg ikke helt sikker på, om vi egentligt får opklaret det prologen lægger op til. Slutningen virkede også en smule forhastet. Her ville jeg hellere have haft lidt flere sider, hvis det havde medført en mere gennemarbejdet slutning.

En flot debut.

Eftermæle

Forfatter: Ole Nørskov

Udgivet: 2022
Forlag: Grønningen1
Sidetal: 352

Leave a Reply