HomeBoganmeldelser Elskeren af Helene Flood

Elskeren af Helene Flood

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , ,

Utroskab og konsekvenser

Elskeren er andet bind fra Helene Flood. Helene fik et internationalt gennembrud med debutromanen Terapeuten, som fik strålende anmeldelser og blev nomineret til Bokhandlerprisen.

Med Elskeren stadfæster Flood sin position som en af Norges ypperste spændingsforfattere og en fornyer af den psykologiske genre.

Forlagets beskrivelse:

Rikke arbejder som forsker og er lykkeligt gift med ungdomskæresten, Åsmund. Sammen har de børnene Emma og Lukas og en villalejlighed i Oslos bedste kvarter. Da familien var til fremvisning af huset med i alt fire villalejligheder på Tåsen, syntes alting perfekt: Her kunne drømmelivet begynde. Men harmonien brydes, da overboen, Jørgen, bliver fundet dræbt. Eller var den måske brudt forlængst?

Efterhånden som politi og presse indtager huset, bliver det vanskeligere og vanskeligere for naboerne at holde på hemmelighederne og skjulte ugerninger. Drabet på Jørgen berører dem dem alle, ikke mindst Rikke, og i takt med at efterforskningen skrider frem, konfronteres hun med, hvor lidt hun egentlig ved om dem, som bor lige ved siden af.

Bedømmelsen:

Elskeren er en klassisk who-dunnit fortælling, og det er en genre Helene tydeligvis mestrer. At hun har valgt denne stil til en psykologisk krimi fungerer overraskende godt. Bogen indeholder langt mere end utroskab og de efterfølgende konsekvenser, bl.a. er følelsen af angst og usikkerhed i det der gerne skulle være vores tryggeste omgivelser, vores hjem, er et af bogens grundmotiver

At bogens udgangspunkt tages i tætboende naboer fungerer rigtigt godt. Du ved en masse om dine naboer, hvornår de skændes, hvilken musiksmag de har osv. Men alligevel har de alle alligevel hemmeligheder de aldrig ønsker skal komme frem i lyset. En bygning, hvor harmonien tilsyneladende hersker, men hvor ubehaget snart vil snige sig ind af brevkassen. Mistænksomheden spreder sig blandt naboerne og klaustrofobien presser sig snart på.

Det er interessant at følge hvordan Rikke glider mere eller mindre modvilligt ind i forholdet med Jørgen. Længe forsøger hun at afslutte forholdet, og den kamp mod utroskab er specielt godt beskrevet. Det er uhyggeligt godt formuleret, da han en eftermiddag sender besked om, at han er alene hjemme. Hun beslutter sig for ikke at give efter, men hun ved stadig, at hun vil gøre det.

Problemstillingen om utroskab og konsekvenser kværner og kører bogen igennem, og mange læsere vil sikkert kunne genkende sig selv i emnet. Helene skriver nemlig meget rammende om parforhold og middelklassens problematikker. Men det tager så meget opmærksomhed, at det man kan kalde thriller-elementet først begynder at falde på plads efter de første 200 sider.

Selve spændingsopbygningen halter lidt, for selve mordsagen sættes hele tiden i baggrunden for at lave plads til grusomme fortællinger om dyr og støj fra teater. Selvom sidespor kan fungere som effektivt middel i thrillere, så virker det ikke helt vellykket her. Til gengæld spilles de forskellige kandidater til drabet flot ud mod hinanden, og bogen ender med en tilfredsstillende løsning.

Elskeren

Forfatter: Helene Flood

Udgivet: 2022
Forlag:  Grønningen 1

Leave a Reply