HomeBoganmeldelser En hårfin balance af Rohinton Mistry

En hårfin balance af Rohinton Mistry

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , ,

Korruption og drømme

En hårfin balance er er skrevet af Rohinton Mistry i 1995, men den er stadig relevant og vigtig i dag. Romanen er indrammet af to begivenheder fra premierminister Indira Gandhis regeringsperiode:

Prologen finder sted i sommeren 1975, den dag premierministeren indfører national undtagelsestilstand, som midlertidigt suspenderer en række basale menneskerettigheder. Epilogen, ca. 600 sider senere, springer frem til 1984, kort tid efter at Indira Gandhi er blevet myrdet af to af sine egne livvagter.

Handlingen

Året er 1975. Stedet er en unavngivet indisk by ved havet. Situationen i landet er ude af kontrol, og selvom det på papiret er et demokrati, så lever millioner af mennesker under slavelignende forhold. Det er et land, hvor de urørlige går over på den anden side af gaden af frygt for, at deres skygge ellers ville kunne ramme en højkastehindu.

Regeringen har netop udnævnt undtagelsestilstand, og bolignød væver fire menneskers liv sammen. Lejlighedens indehaver, enken Dina Dalal, en ung studerende, den blide Manech Kohlah, samt de to skræddere, den altid optimistiske Ishvar Darji og hans unge nevø, Omprakash. I den lille lejlighed lykkedes det de fire mennesker at finde en glæde i hinanden – i et ellers håbløst samfund.

Men da regeringens store slumrydningsprojekt tager fart, ændres livet til det værre. Byens såkaldte beskæftigelsesprojekter udvikler sig til det rene tvangsarbejde, og det rammer snart firkløveret. Da Ishvar og Omprakash fanges under en natlig razzia og sendes ud i et af byens projekter, må Dina ty til sin tyranniske bror for at overleve. Men selv i mørket findes der håb, og måske er der alligevel en fremtid derude?

Bedømmelsen

En hårfin balance er ikke en feel-good bog! Det er en fortælling, der råt for usødet viser virkelighedens Indien anno 1975. Men det er en bog, der vil efterlade et varigt indtryk hos læserne – og en bog, der med sin intensitet og sin medfølende realisme vækker minder om Charles Dickens værker.

Rohinton Mistry opbygger en verden, hvor alle på en eller anden måde vil kunne identificere sig med karaktererne. Og han har på fabelagtig vis opbygget dem på en måde, så læsere konstant hepper på og håber for dem. Opslugt følger man deres kamp i et samfund, hvor deres muligheder begrænses af kastesystemet, korruption og grådighed.

Det er et meget realistisk billede af datidens Indien læserne møder, og det ekstreme kapitel af Indiens nyere historie beskrives levende. En af de ting der skaber liv i bogen, er forfatterens brug af flashbacks til karakterernes fortid, og hans langsomme afsløring af virkeligheden: Nogle gange kommer de mest generøse handlinger fra de mennesker som har færrest ressourcer.

Sproget er smukt og skrivestilen både rørende og opslugende. Han formår på bedste vis at skildre både de værste og de bedste sider af Indien. En hårfin balance er en af den slags livsændrende bøger du bare ikke må gå glip af.

Forfatter: Rohinton Mistry

Udgivet: 1997
Forlag: Cicero
Sidetal: 590

Leave a Reply