HomeBoganmeldelser En rigtig dame af Heidi Kølle Andersen

En rigtig dame af Heidi Kølle Andersen

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , ,

Forskellige og dog så ens

En rigtig dame er Heidi Kølle Andersens tredje bog. Hun er cand.mag. i dansk og historie og har en master i it og læring. Siden 2002 har Heidi arbejdet i forlagsbranchen som redaktør, projektleder og redaktionschef. I 2018 debuterede hun med romanen Døden kommer med ål, og året efter fulgte debatbogen Parforhold – sammen hver for sig (2019).

Fra bogens bagside:

Mød forstadsfruen, pyntedukken, havgassen, fars pige, skrappedullen, den unge enke og sludrechatollet. Og måske en rigtig dame.

EN RIGTIG DAME er 15 fortællinger om kvinder i alle aldre og på forskellige steder i livet. Små hverdagsdramaer om teenagere, fødsler, jalousi, sex, ægteskabsproblemer, demens, alkoholisme, svigerdøtre og -mødre, barnløshed, bristede drømme og den store kærlighed. Og et enkelt mord.

Bedømmelsen

En rigtig dame er en rejse i fantasien om de ting vi tror vi ved og ser. De fleste af novellerne handler om facader – om det mennesker vender ud mod verden, og om det der ligger bag. Udadtil er de måske med på tidens nyeste tendenser som antiinflammatorisk kost og morgenens tur i havet – men som i de fleste andre til fælde kan der ligge meget under overfladen.

Indrømmet: jeg er mest til romaner. Men i de sidste år er flere og flere novellesamlingen kommet min vej, og efterhånden er jeg begyndt at værdsætte formatet. Det at novellerne kan byde på mange forskellige facetter og miljøer. Fantasien får lov til at udfolde sig i fuldt flor, og præsenterer læserne for mange forskellige scenarier.

15 skønne fortællinger om helt almindelige kvinder, der hver især er låst fast i den ramme samfundet og familien nu en gang har placeret dem i. Kvinder, der ikke tør vise omverdenen den sandhed de gemmer under overfladen. Måske er man bange for hvordan samfundet vil reagere – eller måske har man endnu ikke fundet styrken til at sprænge rammen.

Jeg tror at mange læsere vil kunne finde noget genkendeligt i en eller flere af novellerne. Det er imponerende hvor mange emner det er lykkedes Heidi at forvalte på kort plads, og hvordan det til tider lykkedes hende at udfordre i hvert fald denne læsers fordomme.

Det er svært meget af fremhæve én af novellerne, for de indeholder alle noget spændende og tankevækkende. Men novellerne Pyntedukke og Julefred var nok nogle af den der mest ræsonnerede hos mig. Generelt fandt jeg det spændende udtænkt, at nogle af karaktererne fik lov til at gå igennem novellerne. Og interessant, at bogens titelnovelle som den eneste ikke blev fortalt af en kvinde.

Slutningen er en flot samling af alle novellernes tråde, og jeg kunne sagtens forestille mig at læse mere fra Heidis hånd.

En rigtig kvinde

Forfatter: Heidi Kølle Andersen

Udgivet: 2021
Forlag:  Alpha
Sidetal: 182

Leave a Reply