HomeBoganmeldelser Et hav af minder af Fiona Valpy

Et hav af minder af Fiona Valpy

Comments : 2 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , , ,

Den ægte kærlighed glemmer man aldrig

Et hav af minder af Fiona Valpy er, ligesom hendes andre bøger, inspireret af de 7 år hun tilbragte i Frankrig med at renovere en gammel gård. Det, sammen med en kærlighed til stedet, folket og deres historie har fundet vej til hendes bøger.

Handlingen

I sit livs sidste dage ligger Ella på et plejehjem og tænker på fortiden. Det er mange år siden hun blev fremmedgjort for sin datter, så da barnebarnet Kendra besøger mormoren for første gang i lang tid, har Ella kun ét sidste ønske: At Kendra vil nedskrive hendes historie, før den forsvinder i glemslens tåger for evigt.

Trods travlhed vælger Kendra at sige ja, og det bliver begyndelsen på en lang og fascinerende rejse. Kendra tages med til den sommer, hvor den 17-årige Ella rejste afsted på sommerferie til den idylliske ø Île de Ré – en tid, der vil ende med at ændre hendes liv for altid.

På øen møder Ella den karismatiske Christophe, og sammen udforsker de øens vidunderlige sandstrande og krystalklare vand – og oplever den første kærlighed. Men da 2. verdenskrig bryder ud, tvinges Ella tilbage til Skotland for at deltage i krigsindsatsen. Årene går, og kærligheden bliver til minder. Vil hun nogensinde vende tilbage til sin ungdoms magiske ø og se Christophe igen? Og er det nu også det, hun inderst inde ønsker?

Fortællingen fører også Kendra til Paris og Skotland i de år hvor Europa blev flået af krig, og livet for de tre venner Ella, Caroline og Christophe blev ændret for evigt. Ella historie set gennem hendes øjne, gennem datterens øjne og gennem barnebarnets øjne. Som udgangspunkt er historien den samme for alle, men deres opfattelse af Emma som person er alle forskellige. Vil Emmas historie afdække detaljer, der vil ændre datterens billede for altid?

Bedømmelsen

Et hav af minder er en smuk og stemningsfuld fortælling, der på glimrende vis fører læserne tilbage i tiden. Bogen er en bevægende fortælling om erindringens styrke og den store kærlighed, kampen mellem fornuft og følelser og modet til at gribe livets muligheder.

Fortællingen tager dig med til Île de Ré, der som udgangspunkt er et fredeligt og idyllisk sted. Og netop derfor virker det som en glimrende kontrast til krigens barske grusomheder. De fleste fortællinger skildrer mænds indsats i krigen, men Et hav af minder åbner op for kvindernes vigtige indsats: SOE-missionerne i det besatte Frankrig.

Kunst udgør et af bogens store temaer, og vi møder kunstnere hvis kreationer bringes til live gennem Fionas ord. Ordene er vævet klogt ind i nogle af krigens andre temaer: skjulte kunstværker, forfølgelsen af jøderne, familiefejder og autisme. Det lyder måske som mange store emner pakket ind i én bog, men hvert emne behandles med respekt og følsomhed.

Bogens beskrivelser var ufatteligt smukke, og kunne nemt filmatiseres. Desværre virkede det til tider som om, at forfatteren lagde for stor vægt på netop disse fascinerende billeder på bekostning af den karaktermæssige udvikling. Nogle af hovedpersonernes oplevelser fik alt for lidt plads i bogen. Derudover var det ofte overladt til læseren selv at finde begrundelserne for nogle af bogens vigtigste hændelser – og det er en skam for en bog med så meget potentiale.

Alt i alt en glimrende fortælling om tab, varig kærlighed og tilgivelsens kraft, der dog taber på den manglende levendegørelse af karaktererne.

Et hav af minder

Forfatter: Fiona Valpy

Oversætter: Ulla Lauridsen
Udgivet: 2020
Forlag: Gyldendal
Sidetal: 368

2s COMMENTS

2 thoughts

Leave a Reply