HomeBoganmeldelser Et hus med tusind øje af Benni Bødker

Et hus med tusind øje af Benni Bødker

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

Hører spionage fortiden til?

Et hus med tusind øjne er skrevet af Benni Bødker, der også har skrevet bl.a. Occidentens stjerne.

Forlagets beskrivelse:

Et hus med tusind øjne af Benni Bødker er en hæsblæsende kriminalroman om en tidligere PET-agent, hvis fortid begynder at indhente ham på dødelig vis.

Rune Kriegers karriere endte brat, da hans efterforskning af en række nynazistiske dødstrusler førte til en uskyldig kvindes død i et bilbombeattentat. Nu er han begyndt at modtage en række anonyme breve, der tyder på en forbindelse til den ældre Holocaust-benægter Willy Gelsted.

Sporene fører Rune tilbage til Lolland, som han forlod i flugt, da han var ung. Her finder han Gelsteds forladte hus, der er fyldt med noter om den østtyske efterretningstjeneste og spionagesager fra den kolde krig. I sin jagt på Gelsted må Rune konfrontere sin smertefulde fortid inden andre mister livet…

Storpolitik, forræderi og den kolde krigs glemte ofte er hovedelementerne i bogen.

Bedømmelsen:

Et hus med tusind øjne er en meget velskrevet og spændende roman, der desværre er meget aktuel i disse tider. Det er virkeligt interessant (og tankevækkende) at læse om, hvor langt man egentligt kan tillade sig at gå. Vil målet altid hellige midlet, hvis demokratiet eller sikkerheden er på spil?

Hovedpersonen, Rune Krieger, er måske næsten for meget af en klichéagtig karakter: fraskilt, ude af politiet, må konfrontere sin fortid osv. Det gør nu ikke det store for bogens spændingsniveau, så det lærer man hurtigt at leve med. Han fremstår generelt som en sympatisk karakter, selvom han nok bør arbejde med sin tiltro til andre mennesker – for den har det med at føre ham ud i vanskeligheder.

I dag befinder vi os igen i en højspændt konflikt mellem de forskellige verdensdele. Og vi hører igen og igen om aflytninger, og data der deles ulovligt mellem forskellige landes efterretningstjenester. Og på denne måde er bogen meget relevant, og nogle af handlingerne virker genkendelige. Og det giver en meget vellykket blanding af spændende krimi og relevant historisk tilbageblik.

Jeg ville dog have ønsket, at vi rent faktisk var blevet transporteret tilbage til fortiden, og ikke kun havde set den gennem tanker og minder. Det ville have tilført bogen så meget mere, nok mest fordi jeg elsker historier med to forskellige tidslinjer. For mig ville det have hævet bogens niveau, og have sikret den en højere bedømmelse.

Et hus med tusind øjne

Forfatter: Benni Bødker

Udgivet: 2023
Forlag: Gyldendal
Sidetal: 333

Leave a Reply