HomeBoganmeldelser Fjernstyring af Iben Bertelsen og Jan Schwerdfeger

Fjernstyring af Iben Bertelsen og Jan Schwerdfeger

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , ,

Et skræmmende scenarie

Parret Iben Bertelsen og Jan Schwerdfeger introducerer i deres første fælles bog læserne for politikommissær Leo Brix. Fjernstyring er første bind i en planlagt trilogi om Brix’ arbejde ved Københavns Politi.

Handlingen

Året er 2019, og København som vi kender det er stærkt forandret. Et brutalt terrorangreb mod Danske Central Bank i 2017 rystede Danmark, og har medført indførsel af utallige kontrolforanstaltninger i København. I regeringen arbejdes der på at gøre Terrorpakke III permanent – hvilket bl.a. vil medføre tilladelse til tilbageholdelse af mistænkte uden beviser på ubestemt tid, permanente visitationszoner og ubegrænset adgang til alles bankkonti.

I 2017 var politikommissær Leo Brix leder af Antiterrorkorpset, som altså ikke lykkedes med at afværge angrebet. Dette har sat dybe spor i Brix, der mistede konen og blev forflyttet til Narkoafdelingen.

Terrorkommissionens rapport om angrebet er endeligt på trapperne, og alt tyder på at ansvaret vil blive placeret hos Brix. På den netbaserede tv-station 24NET arbejder Brix’ ekskone, og hun har ikke tænkt sig at slippe sagen. Og da tidligere chef for Antiterrorkorpset, politiinspektør Finn Melby, kontakter Brix med nye oplysninger, ser sagen pludseligt helt anderledes ud.

Da Brix og hans afdeling i jagten på en narkobande finder tråde, der henviser til angrebet på Danske Central Bank, går det for alvor stærkt. Nogle vil tydeligt gå meget langt for at skjule sagens rette sammenhæng, og det er ikke kun narkobagmændene der jagter Brix.

Bedømmelsen

Iben Bertelsen og Jan Schwerdfeger har skrevet en meget aktuel bog, der på skræmmende vis skildrer et realistisk, muligt fremtidigt samfund. Parret har en tydelig evne for at skabe malende beskrivelser, der får bogens emner til at fremstå levende for læserne.

Leo Brix er en meget sympatisk og kompleks karakter, der ledes af et tydeligt moralsk kompas. Hans ekskone udgør en velfungerende samarbejdspartner i et persongalleri, der ellers fremstår alt for omfattende. Det gør det til tider svært at følge med i de forskellige karakteres handlinger, og det er en skam. Jeg havde hellere set færre karakterer og en mere uddybende beskrivelse af ”the bad guys”.

Sproget er flydende, om end brugen af metaforer har det med at tage overhånd. Og det samme har faktisk de meget hæsblæsende actionscener, der enkelte gange minder mere om en amerikansk dommedagsthriller end en dansk bog.

Bogen bør under alle omstændigheder læses grundet de meget aktuelle temaer, der efterlader læserne i en refleksiv tilstand. De politiske temaer er desværre så realistiske, at man kan frygte en fremtid, hvor vi giver køb på vores individuelle frihed og retssikkerhed – blot for at kunne indhylde os i en falsk sikkerhed.

Brix

Forfattere: Iben Bertelsen og Jan Schwerdfeger

Udgivet: 2015
Sidetal: 341

Leave a Reply