HomeBoganmeldelser Ghostwriter af Steffen Jacobsen

Ghostwriter af Steffen Jacobsen

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , ,

Gensyn med Michael Sander og Lene Jensen

Steffen Jacobsen er læge, debattør og forfatter. Hans første bog, Far!, udkom i 1999, men for mig var det første bekendtskab med hans bøger Trofæ, der udkom i 2013. Det var første gang læserne mødte Michael Sander og Lene Jensen, og med Ghostwriter er vi nået til 5. bind om den interessante duo.

Handlingen

Frank Linden er direktør for en af verdens største medicinalvirksomheder. Men selv dette kan ikke redde hans liv, og det er ved at være sidste chance, hvis han skal nå at rette op på fortidens synder. Prisen for at fortælle sandheden: 408 millioner og livet.

Men en mystisk kvinde forpurrer hans plan, og han findes død i sin bil – ikke langt fra findes også den journalist Frank havde hyret til at skrive sin biografi. Politikommissær Lene Jensen sættes på sagen, men hurtigt bliver Michael involveret. Det sidste nummer journalisten har ringet til er nemlig Michaels.

Michael har ellers sine egne sager at se til – sager som han absolut ikke ønsker at Lene finder ud af. Sager, der trækker grusomme tråde over hele verden. Men journalisten har efterladt et spor til Michael – en dagbog tilhørende den danske læge Thomas Schmidt. Lægen har arbejdet med forskning i Etiopien og har gjort en banebrydende opdagelse – en opdagelse, der kan ændre millioner af menneskers liv.

Men medicinalindustriens grådighed kender ikke grænser, og de skyer ingen midler for at skjule opdagelsen.

Sander

Bedømmelsen

Indtil videre har Trofæ været min absolutte yndlingsbog blandt Steffen Jacobsens værker – men Ghostwriter er meget tæt på at overtage denne titel. Som spændingsroman holder den hele vejen igennem når læserens indre billeder folder sig ud som en hæsblæsende actionfilm. Her er korte kapitler, konstante sceneskift og nervepirrende udviklinger.

Michael Sander har gennemgået en tydelig udvikling i forhold til de første bøger, og måske har Lene endeligt formået at slibe lidt af hans kanter af. Han fremstår i hvert fald mindre kynisk end tidligere. Lenes assistent, Bjarne, er en af de bedste sidekarakterer der er skrevet. Uanset hvor mange sociale kompetencer han mangler, og uanset hvor nørdet han beskrives. så har han hjertet på rette sted hvad angår Lene, og endnu en gang er hans evner nyttige i efterforskningen. Ghostwriter indeholder måske ikke de stærkeste karakterskildringer, men det er heller ikke altid et krav, når man kender karaktererne i forvejen – der kan man sagtens skabe spænding via en løbende dynamik, og det formår Steffen Jacobsen at udnytte til fulde.

Handlingen er interessant (og tankevækkende), og tempoet holder hele vejen. Derudover har Steffen har en evne til at sætte sine karakterer ind i en samfundsmæssig kontekst og udforske motiverne bag deres handlinger. Alt i alt er det opskriften på en topunderholdende bog.

Sander

Forfatter: Steffen Jacobsen

Udgivet: 2018
Sidetal: 352

 

Leave a Reply