HomeBoganmeldelser Gourmand af Michael Clasen

Gourmand af Michael Clasen

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , ,

Gensyn med Daniel Dreyer

I 2017 udgav Michael Clasen det første bind i en planlagt serie om privatdetektiven Daniel Dreyer og de syv dødssynder. I Grådighedens pris første Michael os gennem en medrivende beretning om grådighed, MRSA og en korrupt medicinalindustri. Denne gang er det synden frås, der kommer under Michaels kærlige behandling.

Handlingen

Mads Gourmand er på alle måder en stor mand. Fysisk stor, stor i slaget og med stor appetit på alle livets goder. Han er vant til at få hvad han peger på, og nu har han fattet interesse for den nedbrændte Fjordpavillon med den formidable udsigt – og ingen skal stå i vejen for hans planer. At han lover kommunen at bringe stor omtale til byen ved at bygge en Michelinstjernet restaurant, og at hans firma samtidigt kommer med et godt tilbud på kommunens levering af mad til pensionisterne – ja, det har da virkeligt intet med sagen at gøre…

Men da kommunens forvaltningschef findes bestialsk myrdet – bagbundet og kvalt med en rulle chokoladekiks – har salget af Fjordpavillonen medført sit første offer. Vicepolitiinspektør Poul Birk sættes på sagen, og beder endnu en gang privatdetektiv Daniel Dreyer om hjælp.

Men mordet er kun det første i rækken, og til sidst er Poul Birk så opslugt af efterforskningen at det får store personlige konsekvenser. Og hvordan er sagen forbundet til de to unge piger der, tilsyneladende helt uafhængigt af hinanden, begår selvmord samme dag?

Dreyer

Bedømmelsen

Efter Grådighedens pris var det nogle meget høje forventninger Michael Clasen havde sat til Gourmand – men gudskelov levede han op til dem alle. Med en god portion humor svinger han endnu en gang sin satiriske pen, men det denne gang er det kommunale Danmark der tages under kærlig behandling.

I dette andet bind spiller Daniel Dreyer en mere nedtonet rolle, men det gør ikke noget dårligt for bogen. Tværtimod giver det en god grobund til at kunne føje flere facetter til parret Poul og Maj, som jeg fortsat ser spille en afgørende rolle i de kommende bøger.

Emnet frås behandles glimrende fra flere forskellige vinkle, men måske er den mest fremtrædende en stikpille til en tid, hvor fedme og overforbrug udgør et større og større samfundsproblem. Og selvom plottet til tider udbredes en smule for meget, så tager det ikke fokus fra hovedtemaet – for hoved plottet er ganske godt skruet sammen og historien er velskrevet.

Jeg er stadig stor fan af Michael Clasens måde at kombinere samfundskritik og krimi. Han viser en god evne til at lege med sproget, og han skaber en god genkendelighed i sin miljøopbygning – for det er nok de færreste der ikke vil kunne genkende dele af Haubjerg (specielt henvisningerne til de – for borgerne – ofte absurde kommunale beslutninger).

Endnu en gang har jeg befundet mig i godt og underholdende selskab med Daniel Dreyer, og jeg ser allerede frem til at følge ham i tredje bind, der skal fokusere på synden begær.

Daniel

Forfatter: Michael Clasen

Udgivet: 2018
Forlag:  BoD
Sidetal: 371

Leave a Reply