HomeBoganmeldelser Græshoppens år af Terry Hayes

Græshoppens år af Terry Hayes

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , ,

Send Kane ind

Græshoppens år er skrevet af Terry Hayes, journalist og forfatter til adskillige manuskripter til både store og små serier og film. Bedst kendt er han dog for sin debutroman Jeg er pilgrim.

Forlagets beskrivelse:

K.D. Faulkner. Det første initial står for Kane, det andet står for ingenting. Kane er CIA-spion med speciale inden for forbudte og ufremkommelige territorier, og for ham har grænser ingen betydning. Han ved, hvornår man skal stikke af, hvornår man skal gemme sig – og hvornår man skal skyde.

Han er blevet tildelt en mission i ingenmandslandet mellem Pakistan, Iran og Afghanistan, en voldsom konfliktzone, hvor vold er den eneste gældende lov. Hans mission består i at ledsage en mand, som besidder værdifuld information, der kan få betydning for Vestens sikkerhed, ud af området. Men Kane modarbejdes af en fjende, som ønsker at tilintetgøre verden, som vi kender den – en skræmmende, begavet og ondskabsfuld mand, som kun har ét mål for øje: hævn.

Bedømmelsen:

Græshoppens år er mindst lige så fantastisk som Jeg er Pilgrim – så den lange ventetid var det hele værd. Terry Hayes har formået at kombinere en spionroman og en thriller på en meget vellykket måde, der byder på mere fart og tempo end sædvanligt set. Fra første side mærker man, at her kommer en historie med masser af byde på, da man smides direkte ind i en brutal fortælling – og starten på en jagt på hævn.

Kane er en meget engagerende karakter med mange lag. Han har fænomenale færdigheder, men fremstår alligevel menneskelig. Det ser man bl.a. i hans forhold til Becca – de har en fantastisk dynamik. Han var meget realistisk og velafrundet beskrevet. Hans baggrundshistorie afsløres i små bidder, hvilket var både velfungerende og fængende.

Sproget er helt fantastisk, og hele bogen føltes skræmmende troværdig. Terry kombinerer sin baggrund som undersøgende journalist med sine evner til at skrive filmmanuskripter, og det medførte at læsningen var både visuel og informativ. Det gør også, at handlingen fremstår så virkelig, at man konstant holder vejret under læsningen.

Plottet er bare…ja, faktisk ubeskriveligt! Så fuldstændigt velskabt og medrivende et plot ser man ikke så tit. Opmærksomheden på detaljer, uforudsigeligheden, de chokerende tvists og det fuldstændigt uventede skift ¾ inden i bogen. Hurtigt tempo, massiv spænding og korte, skarpe afsnit, der gjorde hele forskellen for intensiteten og supplerede bogens alvor.

Bogen slutning er måske en af de mest vellykkede jeg længe har mødt. Og det er passende, for en af de bedste thrillerromaner jeg nogensinde har læst. Læs den!

Græshoppens år

Forfatter: Terry Hayes

Oversættere: Frederikke Mikines, Louise Salling og Hans Peter Madsen
Udgivet: 2023
Sidetal: 780

Leave a Reply