HomeBoganmeldelser Håndbog i køers sindelag af Bergsveinn Bergisson

Håndbog i køers sindelag af Bergsveinn Bergisson

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

Prisvindende forfatter

Håndbog i køers sindelag er skrevet af islandske Bergsveinn Bergisson, og udkom helt tilbage i 2003. Birgisson har en doktorgrad i norrøn filologi og er i år indstillet til Nordisk Råds litteraturpris for sin historiske roman Rejsen til livsvandet.

Handlingen

Den islandske kultursociolog Gestur har i flere år været bosiddende i Nottingham, men vender nu hjem til Island med sin familie. Desværre har Island ikke det store behov for kultursociologer og jobcenteret bugner med arbejdsløse akademikere. Heldigvis for ham, er den islandske ko dog truet af udryddelse på grund af importen af den norske kvægrace NFR.

Da Gestur får en tilbud fra Sammenslutningen af islandske Bønder om at skrive et filmmanuskript om den udryddelsestruede islandske ko, takker han derfor ja. I løbet af sine undersøgelser udvikler han en simpel hypotese: Koen repræsenterer et sindsbillede på det omgivne samfund.

Gestur begraver sig i sit forsøg på at skildre hele udviklingen af Islands kulturhistorie repræsenteret ved køer. Han starter med den oprindelige hellige ko og bevæger sig langsomt over mod den moderne hormonko med fokus på ydelsesmaksimering.

For at sige det mildt: hans arbejdsgivere er ikke tilfredse med hans filosofisk anlagte vinkel. Gestur kan dog ikke slippe sin teori, der efterhånden er ved at overtage ham fuldstændigt.

Gradvist begynder teorier om køer og mennesker at overtage den unge forskers desperate sind. Og det går hurtigt ned af bakke for den unge forsker, der mister familien, sin selvrespekt og efterhånden sin forstand. Han kaster sig ud i en overvågning af en truende mand, ligesom vi præsenteres for den unge Christiane, der i 1970´erne måtte opgive sit barn og tage til København.

Måske er det rigtigt, at respekten for koen afspejler menneskets sindelag i alle samfund og kulturer. Måske har Gestur som den eneste fat i noget af det rigtige. Læs bogen for at finde dit helt eget personlige svar.

Bedømmelsen

Håndbog i køers sindelag er en af de bøger, der virkeligt vil skille vandene. Selv er jeg også splittet, for på den ene side finder man en smuk, underspillet humoristisk tone og en tragikomisk historie. På den anden side står alenlange udredninger om koens udvikling, og der kunne en noget strammere redigering have været ønsket.

Bergsveinn skriver i et fantastisk sprog, og er uden tvivl en god fortæller. Og han har tydeligvis foretaget en endog meget grundig research i islandske køers udvikling. Faktisk er det omkring to tredjedele af bogen der beskæftiger sig med køer, men det er jo også en faktionsroman der er tale om.

Bogen er opdelt i tre dele: Yveret, Koen og Stalden. Hver del har sin helt egen fortæller og ja; en af dem er en ko. Og den starter rigtigt godt, men så bevæger den sig ud af en tangent, hvor det kan være svært at følge med. Men det er faktisk også præcist det der gør denne bog oplagt til bogklubber – at den indeholder så meget til individuel fortolkning.

En stærkt fortælling, der dog kræver meget af sin læser.

Forfatter: Bergsveinn Bergisson

Udgivet: 2020
Oversætter: Kim Lembek
Sidetal: 289

Leave a Reply