HomeBoganmeldelser Hund og andre forhindringer af Per Lau Jensen

Hund og andre forhindringer af Per Lau Jensen

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , ,

En næsten sandfærdig historie

Hund og andre forhindringer er skrevet af Per Lau Jensen, og er tredje bind i hans serie Mastiffen, Bølleschæferen og Pjoklederen.

Forlagets beskrivelse:

Hunden Madstiffen, husskaden Knud og deres flokleder, forfatter Jensen, beslutter sig for at flytte fra finkassen på Costa del Spanien og hjem til Danmark. Først tager de dog på ferie i Vedahult i Skåne for at besøge det lille, blå krageslot, hvor Madstiffens forgænger Bølleschæferen boede.

Da de når Danmark, slår de sig ned på Sankt Lolland i et lille hus, der hører til godset Brydedal. Her ånder alt fred og ro, bortset fra enkelte uoverensstemmelser med havens fugle. Idyllen varer dog ikke ved, da en af de bekendte hunde fra Sverige pludselig dukker op i Danmark, og risikere at skulle lade livet for at være af en ulovlig hunderace.

Bogen er en humoristisk, samfundssatirisk farce, der foregår i et krøllet parallelunivers, hvor alt kan ske, og hvor alle dyr kan tale.

Bedømmelsen:

Hund og andre forhindringer er en ganske underholdende og anderledes fortælling. Jeg fandt det interessant, at Per har valgt at lade dyrene tale, for det åbner op for en masse sjove (og lettere bizarre) hændelser. Resultatet er en velskrevet fortælling, der både efterlader læseren med stof til eftertanke, og med en kæmpe smil.

Mange af de portrætterede hændelser i Pers finurlige dyreverden, kunne man sagtens overføre til vores egen verden – det er bare måske nemmere at læse om, når man oplever det gennem dyrenes verden (måske fordi, man så kan bilde sig selv ind, at det netop ikke kunne ske i vores verden). Og dyrene skjuler ikke deres sande følelser, så Pjoklederen når vist aldrig at tro, at han er mere end andre.

Og så er navne og begreber fundet godt på: skuespillerinden Sigrid Sceneskræk, Henrik Qvartrundtom og to duer på kontantfrøshjælp er bare tre eksempler.

Noget der får seriøse potedask i denne bog, er den (groteske) danske hundelov. Bl.a. får den omvendte bevisførelse i disse sager nogle ord med på vejen. Og nok netop grundet Pers tydelige holdning til denne lov, får tidligere betjent. Lars Bo Lomholt, også en plads i bogen (det var ham der mistede jobbet, da han reddede schæferen Thor).

Også det krakilske danske bureaukrati, den dårlige indtjening på lydbøger og tyngeloven inkorporeres på glimrende vis i fortællingen. Og er det egentligt stadig tilladt eller være mand eller kvinde?

Per formår på en god måde at forvandle almindelige (og ualmindelige) hverdagssituationer til ganske underholdende læsning. Trænger du til at komme i bedre humør (og måske tænke lidt over samfundets realiteter), så vil Hund og andre forhindringer være et godt middel.

Hund og andre forhindringer

Forfatter: Per Lau Jensen

Udgivet: 2022
Forlag: Superlux
Sidetal: 312

Leave a Reply