HomeBoganmeldelser Hundeungerne af Pernille Plaetner og Marianne Rohweder

Hundeungerne af Pernille Plaetner og Marianne Rohweder

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , , ,

Splintrede mennesker

Hundeungerne er Pernille Plaetner og Marianne Rohweders krimidebut. De har dog kendt hinanden i fyrre år, og har skrevet tekster til flere danske sommerrevyer, og står bag den ugentlige klumme Maries Verden i Hjemmet.

Fra bogens bagside

Martha Munk er betjent på en lille politistation i provinsen, nærmere bestemt i Nykøbing Sjælland. Hun er i starten af 40’erne, og der er nogenlunde ro og orden i hendes liv, indtil den morgen hun bliver udsat for en seksuel krænkelse af sin overordnede, vicekriminalinspektør Torben Billing.

I raseri siger Martha sit job op med øjeblikkelig virkning. Men før hun når ud ad døren, indløber der en meddelelse til stationen om en dødfunden narkoman på banegårdens toilet. Marthas kolleger er hurtige til at stemple dødsfaldet som resultat af en overdosis, men da en stribe mord begynder at hærge det lille lokalsamfund, er Martha den eneste, der insisterer på en sammenhæng mellem den døde narkoman og de øvrige uforklarlige dødsfald.

Da pilen begynder at pege på den hemmelighedsfulde mand, som hun er ved at forelske sig i, må hun starte sin egen efterforskning.

Bedømmelsen

Hundeungerne er en ganske flot debut, der med sit fokus på de udsatte og de svigtede tydeligt viser, at forfatterne ikke er bange for at smække et tabuiseret samfundsproblem på bordet. Selvom handlingen som udgangspunkt foregår i en lille by, så er alle samfundets klasser repræsenteret – lige fra drankerne på bænken, til dem højere oppe på rangstigen, der i deres misforståede godhed ligger planer for byens fremtid.

Plottet er fint skruet sammen, og bogen følger den klassiske krimiopbygning. Martha er dog anderledes end en del andre hovedpersoner, og det er med til at hæve bogens fortælling. Miljøbeskrivelserne fremstår meget realistiske, og de bærer tydeligt præg af forfatterens kendskab til mindre byer.

Jeg var fascineret af Martha, men jeg tror det kommer til at kræve flere bind serien før jeg for alvor falder for hende. Jeg kunne godt lide at hun var lydhør over for samfundets svageste og valgte at følge op på deres oplysninger. Samfundskritik er repræsenteret godt i handlingen, og det er altid spændende at læse en krimi med lidt mere på hjerte end bare efterforskningsdelen.

Da bogen afslører, at Marthas bedste veninde er journalist, begyndte jeg lidt at frygte hvordan dette ville udvikle sig. Lad os være ærlige: det er jo ikke ligefrem første gang vi oplever en journalist blande sig/hjælpe med en sags opklaring. Umiddelbart spiller journalisten Trine i dette bind dog kun en støttende veninde, men det kan jo sagtens udvikle sig til mere i kommende bøger.

Jeg syntes det er et plus, at bogen også belyser politiarbejdets konsekvenser for familielivet. Det er ikke uden grund at skilsmisseprocenten er så høj i politiet, for betjentens pårørende oplever ofte at stå alene med det fulde ansvar for børn og husholdning.

Hundeungerne er en bog med meget på hjerte, men mangler måske lige det ekstra der giver den fuld plade. Dog er det en realistisk og barsk) læseoplevelse med fokus på misbrug, udsatte børn og de manglende konsekvenser ved manglende opfølgning på børnenes trivsel.

Er du til en krimi, der ikke er fyldt med bestialske mord og hæsblæsende tempo, så vil Hundeungerne helt sikkert være en bog for dig.

Hundeungerne

Forfattere: Pernille Plaetner og Marianne Rohweder

Udgivet: 2021
Sidetal: 349

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply