HomeBoganmeldelser Hvidt had af David Garmark

Hvidt had af David Garmark

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , ,

Enden

Hvidt had af David Garmark er tredje og sidste bind i hans serie om Max Munk og Merian Takano. I serien er tidligere udkommet Rød tåge og Sort arv.

Forlagets beskrivelse:

Sneen falder tæt, og efterforskningsleder Max Munk har dårligt fået pusten efter sin sidste sag, der nær kostede ham og hans partner Merian livet og konfronterede ham med fortiden i form af en hidtil ukendt datter og en søster, hvis død han har sørget over i 25 år. Nu er et nyt mysterium landet på hans skrivebord.  En række børn er blevet kidnappet direkte fra deres mødres maver, og situationen har mistænkelige sammenfald med en 15 år gammel sag om en færøsk læge og seriemorder. Med pressen åndende ham i nakken og hele Danmark som publikum må Munk på sagen, alt imens Merians helbred forværres, og hendes stalker begynder at gøre alvor af sine trusler. Og selvom Munk er lykkelig for at have sin søster tilbage i sit liv, er hendes genkomst omgærdet af skygger fra fortiden, der ikke lader sig ignorere. Presset til det yderste bliver det snart klart, at Munk har et skæbnesvangert valg at træffe …

Hvidt had er tredje og afsluttende bind om Max Munk og Merian Takano. Det er en fortælling om hævn, anger, betingelsesløs kærlighed og accept af det uundgåelige – døden.

Bedømmelsen:

Hvidt had er en god afslutning på en rigtig god serie. Plottet er godt udtænkt, og man fanges hurtigt af historien. Der bydes på masser af action og opgør med fortiden, ligesom drama får en fremtrædende rolle. David skifter godt mellem bogens forskellige tidslinjer, og med de relativt korte kapitler er bogens fremdrift sikret.

Man kan stadig føle med Max, men det er nogle grumme ting, der her kommer op til overfladen. Det er ting vi normalt forbinder med tabu, og her kommer læsernes opfattelse af Max nok på prøve. Der er ikke noget at sige til, at den voksne Max stadig plages af traumer. Også Merian indhentes af fortiden, og konfronteres med en stor hemmelighed.

Sproget er så levende og billedskabende som vi er kommet til at forvente fra David. Og det er absolut med til at understøtte bogens dramatiske følelse og den spænding der hele tiden strømmer under de forskellige hændelser. Når det sættes sammen med så brutale skæbner, at det næsten er svært at læse om, så har man skabt en medrivende og følelsespræget bog.

Jeg har været meget begejstret for de tidligere bind i serien, og er da også glad for dette. Men jeg sidder efterladt med en følelse af, at dette bind mest fokuserede på at knytte tidligere hændelser sammen og servere det for læserne med et smukt, rødt bånd om. Og det lykkedes da også, men det bliver altså en smule for presset. Om man skulle havde skrevet en længere bog, have efterladt færre løse ender eller skulle havde skrevet en bog mere, vil jeg lade op til den enkelte læser at vurdere. Uanset hvad, bør du absolut ikke snyde dig selv for serien om Max Munk og Merian Takano.

Hvidt had

Forfatter: David Garmark

Udgivet: 2022
Forlag: Montagne
Sidetal: 448

Leave a Reply