HomeBoganmeldelser Jeg er Pilgrim af Terry Hayes

Jeg er Pilgrim af Terry Hayes

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , ,

En pilgrimsvandring?

Pilgrim. Ordet har rødder i det latinske peregrinus og betyder ”fremmed”. Og fremmed er han, vores hovedperson i denne debutroman fra Terry Hayes. Tidligere har Terry Hayes skrevet en del filmmanuskripter, og det viser sig tydeligt i bogen. For læseren udspiller bogens scener sig som en hæsblæsende actionfilm, mens Pilgrim kæmper for at redde menneskeheden.

“Er det muligt at begå den perfekte forbrydelse?

Handlingen

Et banalt mord? Det kunne det i hvert fald se ud til ved første øjekast, da en ung kvinde findes myrdet på et snusket Manhattan hotel. Men snart afsløres det, at morderen er langt mere udspekuleret. I gerningsstedets skygger møder vi Pilgrim – manden, med masser af erfaring  med at arbejde i det skjulte. Da han træder tilbage fra den skjulte efterretningstjeneste (den som selv den hemmelige efterretningstjeneste ikke ved eksisterer), bruger han meget tid og alle sine ressourcer på at skjule sine spor.

Hvordan det er lykkedes den efterforskende betjent på mordsagen at opspore Pilgrim – endda med hjælp fra sin kone – er et mysterium for Pilgrim. Sikkert er det dog, at morderen har læst den bog Pilgrim tidligere har udgivet om efterforskningsmæssige metoder – og hvordan man skjuler sine spor.

I Saudiarabien skabes kimen til et altopslugende had, da den 16-årige “Saracenerens” far halshugges offentligt. Fra da af, har den unge mand kun ét mål i livet: at tvinge den saudiarabiske kongefamilie ned fra deres trone. Og den bedste måde at sikre dette på, er at ødelægge deres største støtte: USA. Glemt alt om 11. september – hvad Saraceneren planlægger, vil blive meget, meget værre.

Nu starter en hæsblæsende jagt, hvor tilbageblik i vores to hovedpersoners fortid fabelagtig hænger sammen med en grusom plan involverende et ustoppeligt biologisk angreb.

Pilgrim

Bedømmelsen

Første del af bogen bruges naturligt på at skabe baggrunden for vores helt, Pilgrim. Via tilbageblik til tidligere missioner og brutale valg, skabes den person vi møder på det snuskede hotel. Det fylder meget, og kunne med fordel været skåret lidt ind til benet – dog bliver det aldrig kedeligt. Samme beskrivende fokus findes også på vores skurk, Saraceneren. Det er skræmmende læsning om en ung mand, der på intet tidspunkt mister fokus på sit mål, og fungerer glimrende som baggrund for hans nutidige handlinger.

At Terry Hayes har været manuskriftforfatter stråler ud gennem siderne, og man kan ikke undgå at få tankerne ledt hen på Jason Bourne, hvor samme hæsblæsende action kan findes. Bogen er opdelt i korte kapitler, hvilket er medvirkende til den page turner effekt, der gennemsyrer hele bogen. Jeg er Pilgrim virker ved første øjekast som en klassisk krimi, men udvikler sig hurtigt til en nervepirrende thriller.

Bogen udstråler en fortællerglæde der gør, at man som læser glemmer alt om tid og sted. Meget medrivende læsning om terror, religiøs fanatisme og overmenneskelig styrke, når det virkeligt gælder.

Forfatter: Terry Hayes

 

Oversætter: Henriette Rostrup
Udgivet: 2017
Sidetal: 795

Leave a Reply