HomeBoganmeldelser Kampen om Utopia af Pia Reesen Brønnum

Kampen om Utopia af Pia Reesen Brønnum

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , ,

En anden verden

Kampen om Utopia er Pia Reesen Brønnums første fantasyroman. Pia har dog tidligere skrevet både krimier og thrillere, ligesom hun forrige år udgav Bænken ved den hvide bro – en rejse gennem tiden og sorgen.

Pia Reesen Brønnum er oprindeligt uddannet psykoterapeut, og har i mange år arbejdet i Danmarks Radio. I dag arbejder hun dog udelukkende som forfatter.

Handlingen

Lisa mistede sin mor i en meget tidlig alder, og det har været svært for hende at komme videre. Selvom hun i dag er 18 år, og hendes far har giftet sig igen, så har hun været hårdt ramt af en depression og lever mest for sig selv.

Men hun elsker når hendes bror, Alex, kommer på besøg. Han er nemlig ved at uddanne sig til pilot, og så kan Lisa og stedsøsteren Mona komme med på en lille flyvetur. Men turen udvikler sig i en meget uventet retning, da flyet opsluges af et pludseligt opstået uvejr.

De tre unge må nødlande på en ø – men øen ligner absolut ikke noget de kender. Tropisk i sin opbygning og fyldt med fremmedartede (og farlige?) væsener. Intet af deres moderne teknologi virker, de ved ikke hvor i verden de er, og de har ingen anelse om hvordan de skal komme hjem.

Det bliver en kamp for overlevelse, og under denne kamp vil de møde masser af udfordringer. Til gengæld møder de også masser af nye oplevelser og de får øjnene op for en helt anden måde at leve på – desværre er denne måde under stærkt pres, og måske vil truslen også ramme dem…

Bedømmelsen

Det er Pia Reesen Brønnums debut som fantasy forfatter, og det kan man godt ane i bogen. Men når man læser fantasy er det nogle gange nødvendigt at give slip på sin realitetssans, og kan man gøre det her, så får man en udmærket historie.

Plottet var simpelt, men det var et spændende univers. Både de miljømæssige beskrivelser, de forskellige folk og ikke mindst de talende dyr vil tiltale mange læsere. Og selvom bogen måske starter en smule langsomt, så er der senere hen masser af tempo og handling.

Man kan trække masser af paralleller mellem bogens univers og det samfund vi lever i, bl.a. vedrørende miljøets indflydelse og kamp om ressourcer. Og de tre unge mennesker lærer da også en del undervejs, selvom der er scener hvor de moralske overvejelser fremstår mere som forfatterens egne og ikke en naturlig konsekvens af handlingens karakter.

Til tider virkede man som læser distanceret fra handlingen, og løsrevet fra de naturlige følelser karaktererne burde have gennemgået. Jeg forestiller mig dog at dette er en direkte konsekvens af bogens slutning. Jeg kunne godt have ønsket en mere uddybende afslutning, idet jeg sidder efterladt med en følelse af manglende svar. Men alt i alt er Kampen om Utopia en god fantasy fortælling.

Forfattere: Pia Reesen Brønnum

Udgivet: 2019
Sidetal: 303

Leave a Reply