7 oktober, 2023
Kartograferne af Peng Shepherd
Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: Gyldendal, Kartograferne, kort, magisk realisme, Peng Shepard
Hvad er ægte?
Kartograferne er skrevet af Peng Shepherd, der i 2018 debuterede med The Book of M. Kartograferne er hendes første roman på dansk.
Forlagets beskrivelse:
Kort har altid været omdrejningspunktet i Nell Youngs liv. Nells far, kartografen Dr. Young, er en legende på området og Nells store forbillede. Men hun har ikke talt med ham, siden han fik hende fyret efter et skænderi om et gammelt, hærget tankstationskort.
Men da Dr. Young bliver fundet død på sit kontor på det hæderkronede New York Public Library, finder Nell det samme, tilsyneladende værdiløse, kort i faderens skrivebordsskuffe.
Hun beslutter sig for at undersøge sagen til bunds – og opdager snart, at netop dét kort er ualmindeligt dyrebart og yderst sjældent. Der er folk i kartografmiljøet, der er parate til at gøre hvad som helst for at få fingre i det.
Det gådefulde kort skjuler en både utrolig og dødbringende hemmelighed. Det fører Nell ud på et utroligt eventyr i jagten på sandheden om hendes families mørke fortid.
Kartograferne er en både underholdende og nervepirrende læseoplevelse om kærlighed, tabt familie, urovækkende mord og uforklarlige mysterier.
Bedømmelsen:
Kartograferne kommer på listen over en af de bedste bøger jeg har læst i år! I en fantastisk blanding af mystik, magisk realisme og litterær fiktion bevæger den sig gnidningsløst rundt mellem genrerne, og yder dem alle fuld retfærdighed. Specielt den magiske realisme var så fantasifuldt udført, at det formåede at holde mig fanget i et jerngreb fra første side. Tempoet er højt, tvist kastes efter tvist og det føltes, til tider, næsten som at være med på et eventyr. Og selvom skrivestilen måske ikke til alle tider var helt i top, så sørgede plottet for, at man næppe bemærkede dette.
Jeg kunne næsten mærke min indre nørd juble, da Peng Shepherd introducerede den innovative fortælling: eksistensen af papirbyer, altså imaginære steder, som kartografer vælger at inkludere i deres arbejde. Dermed forhindres andre i at kopiere det – og Peng drejer det her på den mest fantastiske måde: hvordan vil det udspille sig, hvis papirbyer bliver til virkelighed. Det var fascinerende at følge, hvordan disse kort afslørede spor og skjulte betydninger.
Verdensopbygningen sad lige i skabet. Man befinder sig i et miljø, der både virker velkendt og mystisk på samme gang, og det var den perfekte baggrund for fortællingen. Og at vi bl.a. befinder os på New York Public Library, er jo bare guf for en bogelsker.
Karaktergalleriet var fyldt med fascinerende og unikke karakterer, der præsenterede mennesker fra mangfoldige baggrunde. Det virkede ikke påtaget eller som et forsøg på at være politisk korrekt, og der var ikke tegn på stereotype beskrivelser af etnicitet eller nationalitet. Det hele fremstod bare helt naturligt. De forskellige karakterers forhold til hinanden var både indviklede og interessante.
Hvis du i Kartograferne forventer en klassisk krimi, så bliver du skuffet. Men går du til læsningen med åbent sind, så får du en fuldstændigt fantastisk læseoplevelse – og så gør forfatterens notat i slutningen bare det hele mere spændende.
Forfatter: Peng Shepherd