HomeBoganmeldelser Kat i flammer af Mathias Steen (Tåsingehistorier #2)

Kat i flammer af Mathias Steen (Tåsingehistorier #2)

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

Opbrud

Kat i flammer af Mathias Steen Hansen er en selvstændig fortsættelse af I mørket er alle katte grå. Mathias Steen Hansen er cand. mag. i dansk og psykologi.

Forlagets beskrivelse:

Et halvt år efter, at soldaten Martin vendte hjem til fødeøen Tåsinge, er meget forandret. En ulykke på broen har efterladt øen mere isoleret end vanligt, og længslerne har spiret i tøsingernes indre. Alle forsøger de at komme overens med livet.

Det genetablerede venskab til barndomsvennerne har ikke ført til frelse, ikke for nogen af dem. Skolelæreren Anders må gøre op med tidligere synder, mens det hemmelige par, Kasper og Rasmus, håber, at det snart bliver deres tur til at opleve lykken. Martins søster, Mathilde, befinder sig i sit livs krise, mens han selv forsøger at skabe la dolce vita med barndomskæresten Anne, som han venter barn med.

Kat i flammer handler om det skønne og det forfærdelige ved det almindelige liv. Det er en historie om forskellen mellem land og by, venner og fjender, kærlighed og sorg, og ikke mindst er det en fortælling om venskab.

Bedømmelsen:

Kat i flammer er lige så fascinerende som første bind. På flot vis er det lykkedes Mathias både af flette sin kærlighed til litteratur og psykologiske viden ind i bogen. Læseren mødes af smukke metaforer og smukt billedsprog – hvilket forstærker de store kontraster mellem det  idylliske Tåsinge og vores hovedpersoners liv. Derudover bydes også på nogle filosofiske tanker, der efterlader læseren reflekterende.

Martin har fundet nogle gamle fortællinger, og i disse forsøger han at finde sig selv og komme videre i livet. Han kæmper stadig med sin fortid, og fødslen sætter tanker i gang om arv og miljø.

Hos Mathilde findes de samme tanker – hænger hendes egen udvikling sammen med oplevelser i barndommen, er meget interessante. For der er sket noget med hende, mens Tåsinge har været isoleret og efterhånden føltes flugt som den eneste rigtigt løsning. Måske får hun i dette en smule større forståelse for Martins tidligere valg.

Hos Anders og Sara står det heller ikke ligefrem godt til. Tvunget til at være sengeliggende martres Anders med tanker om fortiden, samtidigt med at han hele tiden leder efter den nye gode idé. Han er efterhånden ramt at denne samme paranoia der har holdt Sara indelukket så længe – og som nok danner baggrund for datterens OCD lignende opførsel. Men kan de finde modet og styrken til at ændre noget?

Kasper og Rasmus har længe levet et hemmeligt liv, for visse ting taler man bare ikke om på Tåsinge! Men det hemmelige tærer både på dem og deres forhold – måske kan en andens hemmelighed få løst op for deres?

Martin opfylder sin fars sidste ønske: at bygge den sidste båd. Og det kan måske vise sig at sende Martins fremtid i en helt ny retning. Nu skal vennerne samles til et måltid af Babettes gæstebuds dimensioner. Hvad middagen medfører, kan både være godt eller dårligt – det er helt op til den enkelte læser.

Bogen lyder nok ret melankolsk, og det er den da også. Men den byder på så meget mere end det. Der er selvudvikling og nye muligheder i at få hemmeligheder frem i lyset – men der kan også være skræmmende konsekvenser.

Hvor stor betydning har barndommens oplevelser for vores voksenliv? Er fælles hemmeligheder nok til at holde venskaber intakte? Er det muligt at få et evigt skønt liv – eller er det netop de dårlige ting, der gør resten meget skønnere? Læs Kat i flammer, og bliv lidt klogere på dette.

Forfatter: Mathias Steen Hansen

Udgivet: 2023
Forlag: Brændpunkt
Sidetal: 192

Leave a Reply