HomeBoganmeldelser Kongamato af Mikala Rosenkilde

Kongamato af Mikala Rosenkilde

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

Farer lurer overalt

Kongamato er Mikala Rosenkildes første roman, men hun har tidligere udgivet novellesamlinger. Mikala Rosenkilde har arbejdet for Dyreværnet i Rødovre og har tidligere boet i Sydafrika, først i Johannesburg og derefter tæt på grænsen til Zimbabwe.

Kongamato er første bind i en planlagt serie, hvor andet bind (med arbejdstitlen Dragernes Ø) foregår et andet sted i verden og forventes at handle om fortidige drager.

Handlingen

Medicinalfirmaet Freja er i problemer. Deres største konkurrent, UniWhite, har efter sigende knækket den genetiske kode, og kan tvinge Freja ud af markedet. Freja har brug for en industrispion, der kan tage til Ungala og afsløre UniWhites metoder. Heldigvis er bestyrelsesformandens nevø, Morten Lange, kryptozoolog, og drager gerne mod landet der efter sigende skulle bebos af bl.a. kongamatoer – de forhistoriske flyveøgler.

Allerede i flyet møder Morten Anna, der er på vej ned for at arbejde som frivillig på dyreværnsstedet Lion & Lamb. Stedet har opnået stor anerkendelse for deres arbejde med at rehabilitere aflivningstruede dyr. Lion & Lamb drives af den karismatiske Alakim og hans dansk-sydafrikanske kone Dana. Det er Danas bror, Eugene, der udfører eksperimenter for UniWhite – men på det seneste har hans forskning taget en helt uventet og skræmmende retning.

Da Alakim og Dana modtager underretninger om, at Morten er industrispion, vælger de at indlogere ham på deres luksuslodge, mens Anna indlogeres sammen med de andre frivillige i den noget mere primitive barakby Primovito. Dette besværliggør dog deres dagligdag, hvor Dana kæmper med både alkoholisme og UniWhites utilfredshed med Eugenes manglende forskningsresultater. Alakim har tidligere i livet måtte flygte fra Sydafrika, og han vil ikke lade nogen true det gode liv han har opbygget i Ungala.

Både Morten og Anna fascineres af Ungalas vilde og skræmmende smukke natur. Men man skal ikke lade sig narre af den idylliske ramme; Ungala indeholder mere end sin del af livsfarlige væsener – og det er ikke dem alle der går på fire ben. Morten har problemer med at indsamle oplysninger om kongamatoerne, for alle virker for skræmte til til at tale om dem. Og Anna syntes der er noget mystisk ved Primovito og den dobbeltmoral de frivillige udviser overfor dyr.

Pludseligt er Anna og Morten truet fra flere sider – jagten er gået ind.

Bedømmelsen

Kongamato er et meget velskrevet og spændende adventureeventyr, der tager læserne med på en hæsblæsende og dramatisk rejse gennem Ungala. Mikala Rosenkilde viser os en helt unik fortællerstil, der sammen med det velopbyggede og troværdige univers virkeligt serverer guf for alle pengene.

Bogens opbygning med mange korte kapitler og skiftende synsvikler, skaber en rigtigt god dynamik og en naturlig fremdrift gennem hele bogen. Enkelte vil måske finde plottet en smule kompliceret, og der er da til tider også mange tråde at holde styr på – men det lykkedes nu Mikala på glimrende vis at binde en flot knude på alle tråde.

Der er gjort rigtigt meget ud af de billedskabende miljøbeskrivelser og det virker rigtigt godt. Man kunne sagtens se de enkelte lokationer for sig, og næsten dufte den afrikanske muld efter endnu et regnskyl. Nogle vil måske mene at naturbeskrivelserne til tider tager overhånd, men jeg nød dem. Til gengæld er der andre elementer der i mine øjne tager overhånd. Der er alt for meget repetition om overraskende regnbyger, antallet af smadrede glas på Divine Lodge (hvor mange glas har de egentligt på lager det sted?) og eks. at vodka brænder bag brystbenet. Disse detaljer blev gentaget så mange gange at det opbyggede i irritation i mig under læsningen – og faktisk endte med at trække bogens bedømmelse en pote ned – en skam for en bog, der på alle andre punkter er vellykket.

Kongamato

Forfattere: Mikala Rosenkilde

Udgivet: 2020
Forlag: DreamLitt
Sidetal: 668

Leave a Reply