HomeBoganmeldelser Kongens sidste heks af Søren Marquardt Frederiksen

Kongens sidste heks af Søren Marquardt Frederiksen

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , ,

Stol ikke på nogen

Kongens sidste heks er Søren Marquardt Frederiksens femte roman, og den tredje med Povel Madsen, nu tidligere byfoged, som gennemgående fortæller i også de forrige bøger Pestlægen og Kongens by.

Forlagets beskrivelse:

En historisk roman.

Danmarks sidste hekseafbrænding i 1693
Anne Palle var den sidste kvinde der blev brændt på bålet i Danmark. Ny historisk roman beskriver retssagen og hele forhistorien.

Sagen i Nykøbing F. i 1693 var en af de største trolddomssager i Danmark. De overleverede rets dokumenter, inklusive udførlige afhøringer, er en af vores mest omfattende kilder til datidens heksetro.

Kongens sidste heks er en rå og realistisk skildring af den barske verden der skabte troen på hekse – og nødvendigheden af at udslette dem med ild.

Historien:

Trolddomssagen startede med den unge, ulykkelige Ingeborg. Hun var gift med en gammel, hidsig skrædder, der tævede hende med sin krykke. Men hendes hjerte tilhørte skipperen Ole, der var gift med en tysk kvinde.

Ingeborg og Ole lagde planer om, hvordan de kunne slippe af med deres ægtefæller. I deres nød opsøgte de den kloge kone Karen Gregers, der gav dem det ene utrolige trolddomsråd efter det andet. Da ingen af dem virkede, endte det unge kærestepar til sidst med at bruge rottekrudt. Giftmordene førte til anklager mod ni troldkvinder, deriblandt Anne Palle.

Bedømmelsen:

Kongens sidste heks er en både velskrevet og oplysende fortælling. Det er altid sundt at lære mere om Danmark og vores tidlige historie – den har jo været med til at forme vores nuværende samfund (på godt og ondt). Ser man bogen på denne måde, er den en lærerig kilde til både kultur og historie. I dag kan de fleste af os måske undres over datidens store forbindelse mellem religion og domstole, men dengang fyldre religion og overtro meget mere end i dag.

En af Sørens forcer er hans evne til at gøre datidens samfund levende for læseren, for han formår at anvende et billedmættende sprog. Han giver læserne en meget realistisk fremstilling af et samfund i 1600-tallet, og man efterlades med en forståelse af, hvorfor hekse måtte udryddes med ild. Derudover er hans brug af datidens sprog med til at hæve bogens realistiske tone.

Man er ikke i tvivl om, at Søren endnu en gang har kastet sig ud i en meget omfattende research. Historiske fagbøger, rets dokumenter og Perlestikkerbogen har lagt grundstenen til hans fortælling. Men den store research kan enkelte steder føre til, at man mere læser opremsning af fakta og ikke den flydende historie.

Mange danskere har hørt om den italienske inkvisitions brutale metoder, men faktisk var Danmark langt hårdere i deres behandling af hekse og troldmænd. Danmark og Italien var ret enige i deres betragtninger om trolddom, men forskellen mellem en religiøs og en verdslig domsstol definerede begrebet forskelligt, og derfor dømte de meget forskelligt.

Jeg havde gerne læst mere om Christian 4. trolddomsforordning, og hvorfor han pludseligt satte gang i jagt og henrettelse af hekse. Skyldes det en tro på, at krige og pest kunne undgås, hvis han ”ofrede” til gud, eller var han drevet af en personligt frygt for trolddom?

En gennemarbejdet og velskrevet bog til dem der læser historiske romaner, og gerne vil lære noget om vores fortid.

Kongens sidste heks

Forfatter: Søren Marquardt Frederiksen

Udgivet: 2021
Forlag: Sydhav
Sidetal: 363

Leave a Reply