HomeBoganmeldelser Kvinden i vinduet af A.J. Finn

Kvinden i vinduet af A.J. Finn

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , ,

Fra redaktør til forfatter

Anna Fox er hovedperson i denne nervepirrende thriller af A.J. Finn. Bag synonymet gemmer sig Dan Mallory, der har mange års erfaring som redaktør. Med debuten Kvinden i vinduet springer han nu ud som forfatter, og det var et rigtigt godt valg. I hvert fald er bogen solgt til 38 lande og vil blive filmatiseret af Fox.

Handlingen

Anna Fox tilbringer al sin tid i sit hus. Ikke fordi hun nødvendigvis vil, men fordi hun efter en ulykke er ramt af agorafobi – og derfor ikke kan forlade huset. Dagene går med at se gamle sort/hvide film, drikke alt for meget vin og chatte samt spille skak på nettet. Nå ja – derudover udspionerer hun også sine naboer …

Meget er sket på et år: dengang havde Anna et godt job som børnepsykolog, og huset blev delt med datteren og manden – og selvom hun taler med dem hver dag, så skaber deres fravær stadig et hul i hende. Men da familien Russel flytter ind i nærheden, får Anna noget ny at gå op i. De virker som den perfekte familie, og Anna får endda besøg af både sønnen Ethan og moren Jane.

Men alt er ikke hvad det ser ud til, og en aften overværer Anna en tragedie. Rystet kontakter hun straks politiet – men ingen tror på hende. Alle undersøgelser munder ud i, at der ikke har været nogen tragedie, og Annas fantasi (godt hjulpet på vej af piller og alkohol) har spillet hende et puds. Kan alle andre have ret? Er det bare noget der er foregået i hendes hoved?

Anna må nu ikke kun kæmpe med sin sygdom, savnet af familien og sit alkoholmisbrug – hun må endegyldigt afsløre hvad der er virkeligt, og hvad der er fantasi – og på vejen dukker chokerende hemmeligheder op.

Anna

Bedømmelsen

Jeg ved godt hvad du tænker: Skal vi nu have en ny Kvinden i toget eller Gone Girl? Ja – og Nej, Kvinden i vinduet er nemlig så meget mere.  Der er selvfølgelig den upålidelige fortæller, fordrukne hovedperson og kæmpe twist i historien. Men her stopper sammenligningen så også, for Kvinden i vinduet hæver sig langt over tidligere psykologiske thrillere.

A.J. Finn har kreeret en imponerende debut, der fastholder læserne hele vejen. Hans redaktørerfaring skinner tydeligt igennem, for bogen er knivskarpt skåret til. Læg dertil et medrivende sprog, korte kapitler og nervepirrende spænding, og så får du årets must read bog. Det gør nu heller ikke noget, at A.J. Finn tydeligt besidder stor viden om bl.a. Alfred Hitchcocks filmiske univers, og ikke er bange for at overføre hans tricks til siderne.

Hovedpersonen Anna fremstår realistisk beskrevet, og man føler med hende hele vejen i hendes kamp mod depressionen og agorafobien. Hun er en sympatisk karakter. Generelt er karakterudviklingen interessant i bogen ligesom handlingen med konstante, overraskede twists bare tvinger læseren frem i hæsblæsende tempo.

I en mørk og dyster stemning hvirvles læseren ind i et univers, hvor virkeligheden forsvinder i sidernes tåger, hvor man konstant stiller spørgsmål til begivenhederne og efterlades drænet – men en fantastisk læseoplevelse rigere. Kan du lide gode psykologiske thriller sat i et Alfred Hitchcock univers, så har du fundet årets bog. Tusind tak til forlaget for anmeldereksemplaret.

Anna

Forfatter: A.J. Finn

Oversætter: Charlotte A. E. Glahn
Udgivet: 2018
Sidetal: 423

 

Leave a Reply