HomeBoganmeldelser Kvindernes by af Elizabeth Gilbert

Kvindernes by af Elizabeth Gilbert

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , , , ,

Glitz, glamour og en anden æra

Kvindernes by af Elizabeth Gilbert er en sprudlende, historisk roman om 1940’ernes teatermiljø i New York fuld af glamour, krig og kærlighed. Det er en fortælling om modige livsvalg og kvindeligt begær af forfatteren til den internationale bestseller Spis, bed, elsk.

Handlingen

Det er sommer i 1940, og den nittenårige Vivian Morris er netop blevet smidt ud af det prestigefulde Vassar College. Hendes velhavende forældre sender hende til Manhattan for at bo hos hendes tante Peg, der ejer et flamboyant, smuldrende varietéteater, The Lily. Peg er mildest talt excentrisk, og det giver Vivian frie tøjler til at udforske sit nye liv.

Vivian introduceres til et helt kosmos af ukonventionelle og karismatiske karakterer – fra flamboyante showgirls til en sexet mandlig skuespiller, en grand-dame skuespillerinde og en no-nonsens scenechef. Vivian har en kreativ åre og bliver kostumeskrædder på teatret, hvor hun til alles fryd kan forvandle gamle klude til de mest spektakulære kreationer.

Mens krigen i Europa ligger som en skygge over New York, forsøger Vivian at hengive sig til sin nye tilværelse, der er så uendelig mere fri, festlig og sexet end hendes gamle liv. Men da Vivian laver en fejl, der resulterer i professionel skandale, vender det hendes nye verden på hovedet på måder, det vil tage hendes år at forstå fuldt ud.

Hun ender dog med at komme frem til forståelsen af den slags liv hun ønsker – og finder også den styrke det tager at forfølge drømmen. At denne jagt også vil medføre et møde med livets store kærlighed, er en ting hun ikke havde forudset. Som femoghalvfemsårig fortæller Vivian endeligt sin historie, og husker hvordan begivenhederne i disse år ændrede hendes liv – og den autonomi, hvormed hun nærmede sig det,

Bedømmelsen

Kvindernes by er en af den slags bøger der virkeligt vil dele vandene. Bogen indeholder mere chick-lit end historisk fiktion, og kunne sagtens have tålt en langt skarpere redigering – der nemt kunne have skåret 100 sider fra.

Når det så er sagt, så er Kvindernes by en bog fyldt med fantastiske karakterer, og en historie om et liv med kvindelig glæde som det centrale tema. Forfatterens skrivestil er meget kreativ og underholdende – specielt i den måde hun fortæller historien om Vivians liv.

Det er en interessant vinkel, at bogen indledes med et brev til Vivian. En kvinde ved navn Angela vil gerne vide hvad Vivian egentligt var til hendes far – og det får Vivan til at tænke tilbage på sit liv. Bogen er derfor både et tilbageblik og et svar til Angela.

Rejsen i Vivians liv fortælles på en både sarkastisk og glad tone – der er ingen tvivl om at hun til fulde nød sin ungdom. I hendes senere dage leverede hun en levende fantasi, mens hun i sine unge dage til tider kunne fremstå lidt overfladisk og umoden (hvilket evt. kan skyldes hendes meget begrænsede opvækst).

En af de ting der virkeligt hæver bogen niveau er de fantastiske beskrivelser af livet under krigen og den æra, hvor Broadways komiske forestillinger havde deres højtid. Gilbert formåede at medtage en stor mængde af relevante detaljer i sine beskrivelser af kjolerne, samfundet, teateret osv.

En fascinerende læseoplevelse med masser af energi og humor.

Kvindernes by

Forfatter: Elizabeth Gilbert

Oversætter: Siri Ranva Hjelm Jacobsen
Udgivet: 2021
Forlag: Gads Forlag
Sidetal: 432

Leave a Reply