HomeBoganmeldelser Lewismanden af Peter May (Lewis #2)

Lewismanden af Peter May (Lewis #2)

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

Hemmeligheder kommer op til overfladen

Lewismanden er skrevet af Peter May, og er andet bind i hans Lewis trilogi.

Forlagets beskrivelse:

Et velbevaret lige findes i en tørvemose på Isle of Lewis, og øens indbyggere mener afgjort, at der er tale om et skelsættende fund. Den døde bliver kendt som “Lewismanden”, og de forventer, at det er et fund i samme kategori som Tollundmanden.

Men illusionerne lider et chokerende knæk, da teknikere finder en Elvis-tatovering på manden. Endvidere afslører dna-analyser en forbindelse til en af øens kendte borgere. Fin Macleod fra Edinburghs politi overdrages modvilligt efterforskningen, som afslører store dele af Skotlands og hans egen dystre historie.

Bedømmelsen:

Lewismanden er rigtig god læsning fra start til slut. Bogen er lige så velskrevet som første bind, og Hebriderne som kulisse føjer noget ekstra til historien. Faktisk føltes det til tider som om, at øen Lewis i sig selv spiller en lige så stor rolle som Fin MacLeod og Marsaili. Der er bare noget tiltalende ved karaktererne, rammerne og selvfølgelig historien i sig selv.

Nogle gange er det ikke så meget historien i sig selv, som den måde den fortælles på. Og her ligger en af Peter Mays helt store forcer – med omhu at udfolde fortællingen på den helt rigtige måde. Og selvom krimidelen selvfølgelig er vigtigt, og meget interessant, så handler bogen lige så meget om de mennesker, der bor på de fjerntliggende Hedrideiske øer. Den kultur, som deres historie og deres afsondrethed har fremavlet, og de tætte relationer, der bygges mellem mennesker, der bor i så tæt.

Dybden af historien, med dens mange lag og drejninger, overrasker alle de rigtige steder. Hans karakterer har alle en historie at fortælle, uanset hvor beskedne deres liv ellers må se ud. Og netop Fins fejl, bagage og usikkerheder er det, der gør ham så relaterbar og tiltalende.

En interessant aspekt ved bogen er valget af en mistænkt med en speciel lidelse. Når dette sammensættes med forbindelsen til en vigtig del af Fins fortid, så er der skabt et godt grundlag for en fortælling. Og at det mystiske fund på fascinerende vis kobles sammen med Fins tilbagevenden, det skaber grundlag for en uundgåelig kollision. Men Fin har ikke andet valg end at søge sandheden.

Bogen byder på to tidslinjer, der begge afslører flere af lokalsamfundets mørke hemmeligheder. Linjerne flettes godt sammen, og man sidder tilbage med følelsen af en rigtig god læseoplevelse.

 

Lewismanden

Forfatter: Peter May

Oversætter: Ninna Brenøe
Udgivet: 2023
Forlag:  Gyldendal
Sidetal: 384

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply