HomeBoganmeldelser Livet du efterlod af Lotte Elmann Wegner

Livet du efterlod af Lotte Elmann Wegner

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , ,

Det er aldrig for sent

Lotte Elmann Wegner nåede både at skifte bekendtskab med procesoptimering, fødevareindustrien og den farmaceutiske branche, før hun sidste år debuterede med Er her nogen?

I Livet du efterlod er det dog en anden genre Lotte kaster sig over, når hun i en samtidsroman tager os med på en rejse sammen med Albert, Anemone, Cecily, Sulaima og alle de andre.

Handlingen

Da Cecily, Martin, Anemone og hunden Ebba flytter til den lille by på landet, er det i jagten på et bedre liv. Men hurtigt brister illusionen og Martin forlader Cecily. Efter 15 år skal hun nu til at genfinde sig selv.

I den lokale Brugs sidder Åse og lader livet glide forbi. Engang havde hun håb og drømme, men efterhånden tager den ene dag bare den anden. Hun havde engang modet, men chancen blev grusomt revet fra hende.

I sit drivhus sidder Albert. Engang var drivhuset en del af et blomstrende gartneri, men nu er Albert alene – Nelly, Adam og Sulaima er alle væk, og med dem også hans grund til at leve. Hans anger har overmandet ham, og selvom han via forskellige traditioner forsøger at holde liv i fortiden, ved han godt at det aldrig bliver det samme.

Fra sit job i den lokale café ser Christine byen ændre sig. Hun plages af tvivl om tidligere tiders beslutninger, men forsøgte at træffe de rette valg. Men har hun truffet de rette valg for sig selv?

I udkanten af byen sniger Suleima sig rundt. Hun har behov for et opgør med fortiden, men er måske ikke helt klar til konfrontationen.

Alle i den lille by kender hinanden – i hvert fald på overfladen. For under det kendte ydre findes skjulte drømme og håb, som måske ikke engang er kendt af personerne selv. Men det skal komme til at ændre sig, og efterlade byen ændret for altid. Anemone er nemlig ikke præget af fortidens hændelser, og møder alle på sin vej med åbenhed og nysgerrighed.

Måske er det ikke for sent. Måske er det stadig muligt at få indfriet livets mange håb og drømme – hvis man tør.

Bedømmelsen

Det er ikke altid nemt præcis at beskrive hvad der er tiltalende ved en bog. Det er den der udefinerbare følelse man sidder tilbage med, når den sidste side er vendt og man vender tilbage fra en fantastisk rejse.

Livet du efterlod er rørende, berigende og tankevækkende læsning. Om at drukne i sorg og fortrydelse, ikke at kunne se livets muligheder indtil en udefrakommende kraft ryster op i livet og man igen ser fremad. Selvom det umiddelbart kunne lyde som dyster læsning, så er bogen alt andet end dette.

Lotte har en tydelig force for personskildringer. Det så man allerede i Er her nogen, og det bliver endnu mere tydeligt i Livet du efterlod. Selvom alle karakterer bragte noget helt særligt til bogen, så var det specielt Albert der rørte mig. Når dette sammenholdes med gribende miljøbeskrivelser og naturen som hovedrolle i fortællingen, så er resultatet medrivende.

I et meget roligt tempo flyder fortælling hen over siderne, og de fleste læsere vil kunne genkende de berørte emner og karakterernes tvivl og håb. Måske er det netop genkendeligheden, der gør bogen så tiltalende. Under den golde jord kan gemme sig livskraftige spirer, og det er aldrig for sent at ændre på tingene – hvis du tør.

Albert

Udgivet: 2019
Forlag: Montagne
Sidetal: 279

Leave a Reply