19 august, 2022
Malmösyndromet af Keld Broksø
Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: Ambush Books, drab, efterforskning, ekstremisme, international kriminalitet, Keld Broksø, Malmösyndromet, Øresundsregionen, terrorisme, våbensmugling
Når demokratiet tages som gidsel
Malmösyndromet er skrevet af Keld Broksø. Det er Kelds syvende spændingsroman og nummer tre i serien om den detroniserede kriminalbetjent Stefan Kushova Andersen. Bogen kan dog sagtens læses selvstændigt.
Forlagets beskrivelse:
Isoleret ved en smuk, skånsk højmose opdager en dansk kriminalbetjent under en karantæne med meditativ isolation i skøn natur grusomme hemmeligheder om illegale våben. De har spor fra det krigshærgede Ukraine, det idylliske Provence og et plaget Malmö og København med grus i samarbejdet over Øresundsbroen.
Ministre fra de to nabolande tvinges til at se trusler i øjnene fra ekstreme miljøers yderste fløje. De ender i en konflikt, der tryktester de danske og svenske demokratiers værdier, når de bliver taget som gidsler i en nådesløs kamp. Ministrenes normale, politiske radar slår slet ikke til i håndteringen af dilemmaer, der rækker langt ud over egne landegrænser – og hovedpersonernes personlige grænser for mod, handlekraft og evner til at gennemskue mennesker og tage beslutninger under pres.
Malmösyndromet er en international thriller med lokalt afsæt mellem København og Malmø.
Bedømmelsen:
Malmösyndromet er en politisk thriller med inspiration fra virkelige hændelser – og det skaber en skræmmende troværdig bog. Bogen er både velfungerende og engagerende i sin måde at beskrive grænseoverskridende kriminalitet på. Den sætte også fokus på det manglende samarbejde på tværs af Øresundsregionen. Og den bliver ikke mindre aktuel ved også at inddrage krigen i Ukraine.
Den grænseoverskridende kriminalitet mellem Sverige og Danmark fremstår yderst troværdigt og relevant. Måske er det på tide at få øjnene op for, at det kræver et reelt samarbejde mellem vores lande at få overblik over og styr på problemerne. Reelt set kender vi nok ikke så meget til hinanden, og jeg har da selv taget mig selv i at tænke, at nu må Sverige da til at få styr på problemerne i Malmö. Det er så godt beskrevet, hvordan de enkelte lande reagerer, når de sættes under pres, og hvordan vi som udgangspunkt altid er os selv nærmest.
Jeg fandt hovedpersonerne rigtigt godt beskrevet, og de fremstod levende med både styrker og svagheder. Det fremstod godt, hvordan manglende viden kan være årsag til både fordomme og misforståelser. Også Kelds brug af viden om højreekstremister og islamister fremstod realistisk – og skræmmende. Bl.a. den forbindelse han laver mellem højreekstremisterne her og i Ukraine er med til at sætte fokus på, at disse grupper samarbejder over grænser, og det bliver politi og andre derfor også nødt til.
Jeg syntes godt man kan mærke at Keld er uddannet journalist i hans måde at bruge sproget på. Det flyder rigtigt godt, og han bruger tydeligt sin erfaring fra Øresundsregionen. Det gør fortællingen langt mere levende, og dynamikken fremstår mere tydelig.
Med Malmösyndromet får du ikke kun en hæsblæsende thriller. Du får også en meget velskrevet og tankevækkende bog. Her er der virkeligt grundlag for efterfølgende refleksion.
Forfattere: Keld Broksø