HomeBoganmeldelser Mercedes-snittet af Anne Mette Hancock

Mercedes-snittet af Anne Mette Hancock

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , ,

Heloise og Schäfer vender tilbage

2017 var et fremragende år for krimi-debutanter og læsere.  Ikke mindst for Anne Mette Hancock, der bragede ind på den danske krimiscene, og velfortjent blev kåret som “Årets debutant” af Det Danske Kriminalakademi. Både anmeldere og læsere fik slået benene væk under sig med den medrivende Ligblomsten, og nu er Anne Mette så klar med 2. selvstændige bind i serien.

Handlingen

Heloise kæmper stadig med at komme sig over afsløringerne ifm. hendes fars død. På arbejdet vil hun gerne kaste sig over en kontroversiel artikel om PTSD-ramte soldater, og vil bruge veninden Gerda som kilde. Gerda er nemlig ansat som traumepsykolog i Forsvaret, og kan fortælle skræmmende historier.

Men chefen lægger låg på artiklen, og som om det ikke er nok, så har Heloise også problemer på hjemmefronten. Martin har langt større ambitioner for deres fælles fremtid end Heloise – og mor bliver hun i hvert fald aldrig. Og netop i den forbindelse befinder hun sig hos sin læge, da hans telefon ringer.  Hans 10-årige søn, Lukas Bjerre, er aldrig dukket op på SFO’en.

Tilskyndet af et opkald fra Gerda drager Heloise til skolen – og det viser sig at være vennen Erik Schäfer, der er efterforsker på sagen. Men der er spor i alle retninger –  fra Lukas’ jakke under isen ved Kastellets sø, hans taske hos en mystisk mand på Østerport station og ikke mindst hans telefon – der viser at Lukas var besat af pareidolia: en psykologisk måde at opfatte genstande på, så de omdannes til at ligne ansigter.

Schäfer

Schäfer vil helst have at Heloise blander sig uden om sagen – men da der viser sig en sammenhæng mellem den historie hun tidligere arbejdede på og drengens forsvinden, må de slå pjalterne sammen for at opklare sagen. Og så er der lige det med et af billederne på Lukas’ telefon – Heloise ved at hun har set det motiv før – men kan hun huske hvor, før det er for sent?

I en hæsblæsende jagt må alle involverede huske, at alt ikke altid er som det ser ud til. Hvad betyder billedet af den mystiske ladeport med det tilsyneladende menneskelige ansigt? Hvem er Æblemanden, som skolens børn taler om? Hvem er den mystiske kvinde, der er set med Lukas på skolen flere gange? Sikkert er det, at ingen af karaktererne er de samme efter denne sag …

Bedømmelsen

Begrebet “den svære toer” kendes vist af de fleste læsere og forfattere – men det er intet der tyder på, at Anne Mette har haft svært ved at skrive Mercedes-snittet. Historien flyder legende let hen over siderne, mens læserne slynger teori efter teori ud (og i denne læsers tilfælde uden at ramme korrekt).

Anne Mette har helt styr på krimi-delen, men en af hendes andre forcer er det menneskelige samspil mellem karaktererne. Det er ikke kun mellem Heloise og Schäfer at dette er fremtrædende, men også mellem Schäfer og hans kolleger og kone. Samtidigt fremstår personskildringer skarpt og medvirker til at danne meget levende karakterer.

Der leges med sproget, både når vi læser om selve sagen, oplever humoristiske øjeblikke og fanger enkelte snert af samfundskritik mellem siderne. Miljøbeskrivelserne holder hele vejen igennem, og forfatterens kærlighed til København er tydelig – nu skal jeg altså snart tage mig sammen og besøge Marmorkirkens tårn.

Er der et par små smuttere i det politimæssige? Ja, det er der – men det er på ingen måde distraherende, og de fleste læsere vil næppe bemærke det. Hvad man derimod bemærker, at den tydeligvis grundige research vedrørende de retsmedicinske detaljer. Også redigeringen sidder lige i skabet, for der er ikke et eneste gram overflødigt i historien.

Mercedes-snittet er psykologisk krimi, når det er bedst!

Schäfer

Tusind tak til  Lindhardt & Ringhof for anmeldereksemplaret. Også tak til 4×35 og deres søde chauffør, der meget tålmodigt lod mig tage bogbilleder op ad deres Mercedes 🙂

Forfatter: Anne Mette Hancock
Forlag: Lindhardt & Ringhof
Udgivet: 2018
Sider: 300

Leave a Reply