HomeBoganmeldelser Missil af Nis Jakob

Missil af Nis Jakob

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , ,

Opgør med magteliten

Missil er tredje bind i Nis Jakobs anmelderroste serie om den tidligere betjent og jægersoldat Wolf og den russiske Inessa, der arbejder for en privat, international efterretningstjeneste. Tjenestens erklærede mål er at skabe en bedre verden – men for at opnå dette, må de anvende sabotage og likvideringer.

I serien er tidligere udgivet En død russer og 1.000 piskeslag. Missil er ikke et selvstændigt bind, og det anbefales at læse de foregående bøger inden denne.  Fjerde bind i serien, Kaliffen, forventes at udkomme i 2021.

Handlingen

Inessa er tilbage i Rusland, men jages stadig af den seriemorder der vil gå langt for at se hende død. Måske kan en trussel mod hendes familie lokke hende frem? Inessa troede at hun endeligt ville få fred for ham da han endte i fængslet – men han har åbenbart kontakter i mafiaen, der kan udrette store ting. Det gør hende rasende – og en rasende Inessa er en farlig Inessa.

Annas forsøg på at finde sandheden om den mission Jægerkorpset for så mange pr siden sendte Wolf på, har kostet hende dyrt. Da hun samtidigt begynder at interessere sig lidt for meget for beskidte penge og hemmelige fonde, beslutter nogle at det er på tide hun uskadeliggøres.

Wolf selv fortsætter sin risikable tilværelse, samtidigt med at hans stadigt mere tydelige minder belaster ham. Nogen er tydeligvis på jagt efter ham, og de har umiddelbart store ressourcer til rådighed.

Det danske politikorps lider under manglende ressourcer og mange efterforskninger må opgives. I afmagt beslutter de at danne en autonom gruppe og selv gøre op med de kriminelle – men det kommer ikke til at gå helt som forventet.

På en kinesisk missilfabrik tildeles to eksperter en hemmelig mission. Og gør de det ikke frivilligt, så er chefer villige til at tage ”overtalelsesmetoderne” i brug. Og det er bl.a. denne mission der sender Wolf og Inessa til Beijing. De skal arbejde under cover og sikre, at Nordkorea ikke får den ønskede hjælp af Kina.

Svære valg skal træffes og store udfordringer mødes – men Wolf er en mand, der vil gå endog meget langt for at sikre retfærdighed. Og både han og Inessa vil gøre at for at opretholde verdensfreden.

Bedømmelsen

Missil er endnu et hæsblæsende bind fra Nis Jacobs hånd. Den spænding og det tempo vi er kommet til at forvente fra hans bøger er absolut også til stede her. Den tidligere udpenslede vold er dog tonet lidt ned, og det er faktisk ganske passende for historien.

De gennemgående karakterer suppleres af nye karakterer, der også får lov til at spille en rolle. Personerne er velbeskrevne og fremstår som oftest realistiske, og Nis Jakob viser igen sit talent for at skabe nuancerede karakterer.

De tidligere bind har efterladt læserne med nogle uafklarede spørgsmål, og disse besvares i Missil. Derudover viser Nis endnu en gang, at han på en relevant måde forstår at inddrage aktuelle politiske dagsordener. Det hæver bogen op over det sædvanlige spændingsniveau.

Det der kan trække lidt ned, at Nis Jakobs stadige forsøg på at putte alt for meget ind i sine bøger. Han har tydeligvis meget på hjerte, men burde måske have ofret lidt af det til fordel for større udvikling i andre af bogens aspekter. Der er rigtigt mange historier der ikke har noget til fælles, og det kan til tider gøre det lidt svært at bevare det store overblik.

Til andre tider er det lige før der kommer alt for meget action over bogen. Det bliver dog aldrig overvældende, for Nis er god til at bruge karakterernes personlige udvikling som kontrast. Det er deres motiver og bevæggrunde der er bogens virkelige drivkraft.

Og én ting er sikkert: du kender dig aldrig i selskab med en Nis Jakob bog.

Missil

Forfatter: Nis Jakob

Udgivet: 2019
Forlag: Jakobs Press
Sidetal: 460

Leave a Reply