HomeBoganmeldelser Mordet på Wilma af Lars Olof Lampers

Mordet på Wilma af Lars Olof Lampers

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , , ,

Den ultimative pris

Mordet på Wilma er skrevet af Lars Olof Lampers, tv-journalist og forfatter til en del true crime bøger. Jeg har hørt bogen på Mofibo.

Forlagets beskrivelse:

17-årige Wilma Andersson forsvandt i 2019 sporløst efter et skænderi med sin kæreste . Det viste sig, at hun var blevet brutalt slået ihjel. Hendes kæreste blev ikke alene dømt for drabet på Wilma, men også for at have parteret hendes lig og bortskaffet dele af hendes krop.

Ud over at leve med savnet til Wilma, kæmper hendes familie med en masse ubesvarede spørgsmål: Hvad skete der i de dage i midten af november 2019, der ledte op til mordet? Hvorfor og hvordan blev den unge kvinde dræbt? Og frem for alt – hvad skete der med resten af Wilmas krop?

Ud fra aktindsigter, juridiske dokumenter og en lang række interviews med efterforskere, pårørende og vidner i sagen genskaber Mordet på Wilma begivenhederne omkring de skæbnesvangre dage, og søger svar på netop de spørgsmål.

Bedømmelsen:

Mordet på Wilma er en klassisk true crime fortælling. Bogen er skrevet i en meget nøgtern stil, og derfor svælges der ikke i de meget brutale detaljer. På god vis genskabes sagens forløb, og der er tydeligvis lagt tid og udført et meget grundigt arbejde forud for bogen. Til tider er den dog gentagende og det sænker tempoet meget. Mest af alt, er det en hjerteskærende fortælling om en ung pige, hvis liv sluttede alt for hurtigt.

Wilma var 15 år, og havde hele livet foran sig. Men så flyttede hun sammen med sin kæreste Tishko… Sagen rullede, efter at hendes familie meldte hende savnet, og Tishko ikke kunne fortælle noget. Ifølge ham, havde hun forladt deres lejlighed tre dage tidligere. De havde skændtes og slået op, så Wilma havde pakket nogle ting og havde forladt lejligheden.

Men der var ting, der ikke passede. Wilma havde eks. ikke taget noget tøj eller makeup med. Politiet havde heller ikke tiltro til Tishko, og han blev anholdt

De kommende dage foretog politiet tekniske undersøgelser af parrets lejlighed, og fandt bl.a. rester af blod overalt – på møbler, på vægge, på gulvet, på dørkarme. De fandt også en køkkenkniv med Wilmas DNA på. Det var dog først ni dage efter, at politiet fandt det endelige bevis på hendes død: hendes afhuggede hoved pakket ind i sølvpapir og opbevaret i en kuffert. Præcis det, at det tog ni dage for politiet at finde dette, er et af de punkter forsvaren valgte at slå ned på under retssagen – for hvorfor var det ikke fundet under de tidligere undersøgelser?

Wilma skulle leve efter islamisk lov

Isolation, trusler og vold. Under retssagen blev det afsløret, at Wilma levede et liv efter Tishkos vilje og fortolkning af islam. Han havde stærk kontrol over hende ved at give hende ordrer, og tvinge hende til at adlyde ham. Hun må ikke gå ud uden af følges med ham. Hun skulle bede om tilladelse til at mødes med sin søster. Hvis han ikke var tilfreds med hendes mad, spyttede han den ud i ansigtet på hende.

Wilmas søster fortæller, hvordan Wilma udviklede sig til at være en stille, undertrykt pige – stridt imod den tidligere livsglade pige familien kendte. Og til sidst ville Wilma ikke mere. Dagen inden Wilma forsvandt sendte hun en besked til en veninde om, at hun ville gøre det forbi med kæresten. De to veninder aftalte at mødes dagen efter – men Wilma dukke aldrig op.

Aftenen før Wilmas forsvinden havde naboer hørt hjerteskærende skrig fra parrets lejlighed. Ingen gjorde noget. Da skrigene stoppe, antog de fleste, at ”skænderiet” var slut. Og det var det vel egentligt også: Wilma var død. Man kan ikke lade være med at tænke over hvordan sagen kunne have udviklet sig, hvis en af naboerne havde reageret. Havde banket på døren eller ringet til politiet. Måske var Wilma i live i dag – eller måske havde familien i det mindste en krop af begrave.

Dommen

I Byretten blev Tishko idømt livsvarigt fængsel. Dommen blev senere ændret af Landsretten til 18 års fængsel ( hvilket efter svensk praksis typisk fører til løsladelse efter tolv år). Grunden til det var, at dommerne ikke troede på anklagerens påstand om, at mordet var særligt voldsomt…

Mordet på Wilma

Forfattere: Lars Olof Lampers

Udgivet: 2022
Forlag: Storytel/Mofibo
Indlæst af: Morten Remar
Varighed: 7 timer og 48 minutter

Leave a Reply